Share


O ZMAJEVIMA I LJUDIMA

Izložba radova učesnika Likovne radionice "O zmajevima i ljudima" otvorena je u petak, 24. marta, u Kafe galeriji Yu Fest.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

O ZMAJEVIMA I LJUDIMA...    

Izložbu je otvorila Olga Kovačev Ninkov, istoričar umetnosti, a nakon toga nastupio je subotički bend Pionir 10. Likovnu radionicu "O zmajevima i ljudima" vodili su Goran Vuletić i Senka Rožumberski.


Projekat je nastao kao odgovor na sumornu stvarnost godina u kojima je sve manje bilo vremena za maštanje i igru, a samim tim i zdravo odrastanje. Svesni posledica koje intelektualna i emotivno osiromašena svakodnevica ostavila za sobom, okrenuli smo se svetu mitova u potrazi za korenima dobra i zla, osnovom svih drevnih predanja... Projekat pod nazivom "O zmajevima i ljudima" sadržao je dvomesečni rad u ateljeu-radionici tokom kojeg su se pravile žičane konstrukcije aždaja, a zatim iste presvukle različitim materijalima, u zavisnosti kojem prirodnom elementu aždaja pripada – vatri, vodi, vazduhu, drvetu ili gvožđu. Finalizaciju instalacija predstavlja islikavanje ili kolažiranje zmajeva.


Ceo projekat sastojao se od četiri etape: 1) crtanje skica aždaja, 2) izrada trodimenzionalnih aždaja u različitim tehnikama i od različitih materijala, 3) dokumentovanje celog projekta putem video zapisa, 4) multimedijalna izložba sa skicama, instalacijama i video zapisom. Umetnički i pedagoški cilj projekta predstavlja ideja da se, uzimajući u obzir zahteve savremene multimedijalne kulture, likovno stvaralaštvo oslobodi standardnih, prevaziđenih pristupa vizuelnom izražavanju (uobičajeni formati, nedostatak interaktivnih tehnika), a da se istovremeno podstiče međusobna saradnja učesnika bez obzira na uzrast, pol ili kulturno-jezičke različitosti.


Celovitost i zaokruženost projekta čini mogućim povezivanje sa sličnim kreativnim radionicama u regionu i Evropi, a samim tim otvara i perspektivu za kulturne razmene, lične kontakte sa vršnjacima iz drugih sredina i upoznavanje mladih učesnika radionice sa evropskim kulturnim vrednostima.