Share


Završen IV Ambush festival

KoncertU Subotici se već četvrtu godinu zaredom održava Ambush festival – festival nove muzike u organizaciji FOKUS Fondacije i udruženja Ambush music. Festival je obuhvatio period od 30. septembra do 26. novembra 2011. godine i prikazao jedanaest koncertnih dešavanja u okviru kojih je nastupilo 19 izvođača iz zemlje, regiona i celog sveta. Lokacije na kojima su koncerti održani su klub Mladost, Baš Soba i klub Studio 11. Festivalom se time pokušava oplemeniti koncertna ponuda ovoga grada u jednom širem vremenskom potezu.

Svaki koncert je bio uzbudljivo iskustvo za sebe. Tako smo mogli da čujemo vrlo različite muzičke žanrove i kombinacije istih. Od elektronske, DJ muzike koju su predstavili WB41 i Sun Glitters, eksperimentalne muzike jednog Lafidkija, preko free jazz-a Ilie Belorukova i sastava Množizvuk, psihodeličnog rock sastava Fjodor, ambijentalnih drone stvaralaca kao što su Nadja iz Kanade, te post-rock sastava The Shaking Sensations, Dorena, Khuda, Rosa Parks, Asheraah, pa sve do savremenih post-metal izraza koje sviraju Consecration, Torn From Earth ili Hesus Attor – različitih muzičkih izraza koji skupa čine sliku o new age muzici kakvu neguje i podržava Ambush muzički festival.

Ambush Festival je pokrenut 2008. godine i njegovo četvrto izdanje bila je prilika da javnost u Subotici uživa u jedanaest dana u koncertima i muzici koju nismo u mogućnosti često da sretnemo. Kao što je poznato, ceo festival je vođen idejom promovisanja i organizovanja nastupa za bendove i autore ne tako popularne, ali veoma izražajne i senzualne new age muzike koja lebdi iznad svih žanrova i konzervativnih percepcija vodeće muzičke industrije. Festival je poštapljen idejom i željom da se omladini našeg grada, kao i svim gostima Festivača, ponudi muzičko svedočanstvo onoga što stvaraju izvođači i bendovi new age muzičke orijentacije u regionu, a koja podrazumeva savremeni pogled i tretiranje muzike u svim njenim postmodernim obrisima, deklinacijama i emanacijama.

Ovogodišnja serija koncerata, realizacija programa Festivala, tehnički uslovi i nastupi muzičkih sastava stvaraju zajedno više nego pozitivan opšti utisak. Tako su ovogodišnjim Ambush festivalom ispunjena očekivanja organizatora, izvođača, i oko 900 posetilaca Festivala. Misija približavanja stvaralaštva mladih alternativnih muzičkih umetnika iz regiona, Evrope i sveta je ovim ispunjena.

 

PROGRAM FESTIVALA:

koncert #1 - 30.9. (petak) 21h – klub MLADOST
FLUAT (Subotica)
TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)

koncert #2 - 2.10. (nedelja) 21h – Baš Soba
TELEFAKS (Novi Sad)
THE SHAKING SENSATIONS (DANSKA)

koncert #3 - 11.10. (utorak) 21h – Baš Soba
ROSA PARKS (MAĐARSKA)
KHUDA (VELIKA BRITANIJA)

koncert#4 - 20.10. (četvrtak) 21h – Klub Studio 11
LAFIDKI (FRANCUSKA/KAMBODŽA)

koncert#5 - 21.10. (petak) 22h – klub Mladost
LATEST DISGRACE (Subotica)
CONSECRATION (Beograd)

koncert#6 - 25.10. (utorak) 21h – klub Studio 11
ILIA BELORUKOV (RUSIJA)
MNOЖIZVUK (Novi Sad)

koncert#7 - 6.11. (nedelja) 21h – klub Mladost
TORN FROM EARTH (MAĐARSKA)
TALBOT (ESTONIJA)

koncert#8 - 8.11. (utorak) 21h – klub Mladost
FJODOR (HRVATSKA)

koncert#9 - 9.11. (sreda) 21h – klub Studio 11
WB41 (Subotica)
SUN GLITTERS (LUKSEMBURG)

koncert#10 - 14.11. (ponedeljak) – klub Mladost
DORENA (ŠVEDSKA)

koncert#11 – 26.11. (subota) – klub Mladost
ASHERAH (HRVATSKA)
HESUS ATTOR (HRVATSKA)

 

................................................

TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)
http://soundcloud.com/temple-of-the-smoke
https://www.facebook.com/temple.o.smoke
Intervju: http://www.jelentop10.com/vest/152/Temple_of_the_Smoke_Marvin_Marsovac_protiv_planete_Zemlje_.html
http://youtu.be/I5M67QpSMN8

 Temple of the Smoke je psihodelični spejs rok bend, koji je početkom 2010. godine dobio stalnu postavu i ustalio se kao četvorka koju čine Dragan Mirković (bubanj i perkusije), Marko Ilić (bas), Dušan Žica (gitara, analogni i digitalni sintisajzeri, sempler, dab) i Janko Stojanović (gitara, sintisajzer i vokal).

Zvuk u kojem su postavili temelje svog hrama može se opisati kao uglavnom instrumentalno hodočašće, koje počinje sa psihodeličnom i space rok muzikom, nastavlja se preko ambijent i dron zvučnih talasa i tradicije kraut/prog roka 70tih godina, mešavinom post roka i tvrdih ruts dabova, a završava se u elemetnima trip hopa, hard rok i stoner rok zvuka, elektronike i ostalih krosover eksperimenata. Inspirisani lokalnom i globalnom politikom, beskrajnim prostranstvima svemira, psihodeličnim fantazmagorijama i vizijama, naučnom fantastikom, filmom i književnošću, Temple of the Smoke svoju poruku pronose naoružani arsenalom vintidž lampaških pojačala, laboratorijom analognih i digitalnih efekata i sintisajera, kao i riznicom semplova preuzetih iz popularne kulture i istorije.
Tokom svog postojanja, Temple of the Smoke su imali više samostalnih i festivalskih nastupa sa mnogim bendovima iz inostranstva i regiona. Prvi album sa pretećim nazivom “…Against Human Race” se pojavio u prodaji i distribuciji širom sveta preko Moskovske etikete R.A.I.G. Zvezde su napokon u pravom položaju i vreme armagedona je blizu… te je 2011. godina doba kada se misija ovog psihodeličnog hrama nastavlja serijom regionalnih koncerata, promovišući svoj prvi album.

...

FLUAT (Subotica)
http://www.facebook.com/pages/Fluat/110983085611776
http://www.myspace.com/fluat
http://www.youtube.com/watch?v=HL6Zyjgig9I&feature=channel_video_title


Fluat je nastao u Subotici 1992. godine.
Njihova muzika sledi Grunge diskurs uz originalne, samo njima svojstvene, elemente.
Pored demo snimaka (1993, Matrix Studio, Veternik) snimili su i nezavisni LP "Standstill" (1996, K23 Studio, Subotica) i skorašnji EP "Liberta" (2011, Studio 11, Subotica).
Fluat danas čine: Igor Vojnić Purčar – Iggy (gitara, vokal), Aleksandar Neorčić – Nele (bas gitara) i Goran Grubišić (bubnjevi).

...

TELEFAKS (Novi Sad)
http://www.facebook.com/telefaks
http://www.myspace.com/telefaks
http://www.twitter.com/telefaks
http://www.soundcloud.com/telefaks

 


Telefaks je novosadski sastav čiji se zvuk može opisati kao soundtrack jednog vremena i jednog grada. Telefaks nastaje 2009. godine u Novom Sadu i nastavlja da postoji zahvaljujući spektakularnoj svakodnevnici.

...

THE SHAKING SENSATIONS (Danska)
www.myspace.com/shakingsensations
www.facebook.com/theshakingsensations


The Shaking Sensations su Danski post-rock band iz Kopenhagenb bazirani na temeljima koje krase sve dobro poznate reference koje su najbolje oblikovale ovaj žanr. Sa svojim prvim EP-em „This is Your Hellfire Religion!“, objavljenog u martu 2010-e, band je osvojio pažnju mnogo slušaoca širom sveta, to je kulminiralo u tronedeljnu turneju u aprilu 2011.-ei nastupom na visoko kotiranom festivalu DUNK! u Belgiji.
The Shaking Sensations su nadasve intenzivno, energično koncertno iskustvo. Sa dva bubnjara, vrhunski senzualnim gitarskim i bas deonicama, sa sposobonošću da ispune svaki prostor sa masivnim i jedinstvenim soničnim zvukom. Sve ovo u kombinaciji sa vizuelnim čulnim iskustvom koji ne može svaki koncertni band da priušti. Sve ovo ih postavljna na mesto najnovijih i najsjajnijih zvezda na post-rock nebu.
Ove godine, 20.-og juna, objavili su svoj prvi dugosvirajući album - East of Youth. Prvo je objavljen u Skandinaviji, potom i u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. East of Youth je muzičko delo koje slušaoca vodi na putovanje kroz The Shaking Sensations univerzum prepun uzbudljivih krešenda, jednostavnih ali opet divnih melodija, koje se preinačuju u grandiozna epska muzička dela, nastanjena izmuđ života i smrti koja često završavaju u prelepom zaglušujećem haosu.
Reference: Explosions in The Sky, Mogwai, This Will Destroy You, Pink Floyd, Do Make Say Think, Jakob, Talk Talk, Godspeed You! Black Emperor
Discografija: This is Your Hellfire Religion! (2010, Pad & Pen Records), East of Youth (2011, Pad & Pen Record/Target Distribution)

...

ROSA PARKS (MAĐARSKA)

http://www.facebook.com/pages/Rosa-Parks/200962663269
http://www.rosaparkshun.bandcamp.com
http://www.myspace.com/rosaprks


Rosa Parks je četvoročlana grupa poreklom iz Győr-a, Mađarska (osnovana 2007.), i stvara instrumentalne kompozicije pod jakim post-rock / experimental uticajem. Ime benda su nadenuli iz velikog poštovanja koji gaje prema Rosi Lee Parks, velikoj aktivistkinji i borcu za građansak prava, koja je živela u SAD-u. Inspiraciju crpe iz impresivnog života underground klubova, prijatelja, gladi, povesti nepravde, melanholičnih trenutaka...
Bend svira gitarsku muziku na granicama post-rocka, sa uticajem math-rock, pank i indie muzike, praveći fuziju jednako progresivnu, koliko i energičnu. Publika širom Madjarske, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Slovačkem Slovenije, Bugarske, Rumunije, kao i Srbije se uverila u razarajuću moć njihovih koncerata. Trenutno su na turneji kojom promovišu svoj debi album "Black Is The Color Of Bondage, Blue Is The Past", kao i najnoviji split EP, koji su objavili zajedno sa srpskim bendom Ana Never.
Muzički uticaji se kreću u rasponu od Explosions In The Sky, This Will Destroy You, Caspian, God Is An Astronaut, Scraps Of Tape do svih ostalih bendova post-rock izraza. Bend čine: Gergő (gitara), Adam (gitara), Laci (bubnjevi), Flo (bas).

...


KHUDA (VELIKA BRITANIJA)

http://www.khuda.tumblr.com/
http://www.myspace.com/khudamusic


Khuda su dvočlani instrumentalni band iz Leedsa. Oni su stvaraju buku zajedno od 2007.-e i zapažen napredak ostvarili su kroz svoj dosadašnji rad. Objavili su tri EP-a do danas. Glavna uporođenja (iako je njihov zvuk i pristup sviranju relativno jedinstven) su s 5ive, Don Caballero, Russian Circles itd ... Sa mnogo novih materijala u progresu i planovima za četvrto izdanje dolaze u Suboticu na Ambush festival, u okviru još jedne u nizu masivne evropske turneje koje neretko traju i po tri meseca.

...

LAFIDKI (FRANCUSKA/KAMBODŽA)

www.myspace.com/lafidki
http://lafidki.free.fr/
http://www.facebook.com/pages/Lafidki/186761434691400LAFIDKI je Saphy Vong multimedijalni umetnik. Svirao i nastupao je sam ili u kolaboracijama ne mestima širom sveta. kao što su as Helsinki (Myymälä 2), Bangkok (Nospace Gallery), St Petersburg (Erarta Contemporary Art Museum), New York (Xpo929), Berlin (White Rabbit Gallery), Arkaoda (Istanbul)... Skupa sa Hype Williams, KXP, Lydia Lunch...
On je Pariški solo muzičar sa kambodžanskim poreklom koji se bavi apstrktnom elektronskom muzikom, bukom i sekvenciranim višeslojnim ritmovima. Svirati uživo je za njega uvek elsperiment koji spontano zavisi od situacije i enegrije i inspiracije prostora i ljudi sa kojima deli svoj nastup. Njegove kolaboracije uključuju projekte kao što su METRO:LIBIDO (sa Imran Khan-om), MONOSOURCIL (sa Pavel Viry-em, Boris Viry-em i Gaetan Belhenniche-om), Marie-Pascale Hardy (LEYLI), ABSYNTHAX sa Ivan Karib (MPALA GAROO), Zack Kouns i Rory hinchey, Dustin Wong (Ecstatic sunshine, Ponytail...).
Osnivač i vlasnike je diskografske kuće Steak au Zoo (Les Trucs,Electric Electric...) i organizator je serije koncerata za noise, experimental i free muziku, pod nazivom “GROLDEBOX”.

...

LATEST DISGRACE (Subotica)

http://www.myspace.com/latestdisgrace024

 


Subotički instrumentalni energičan i melodičan sastav, kojeg čine: Vladimir Koledin - gitara, Nebojša Matković - gitara, Ivan Marijanski - bas gitara i Bojan Ćosić - bubnjevi. Bend je nastao u jesen 2004. godine u Subotici pod nazivom By the way. U početku zvuk je bio više orijentisan ka melodičnom punk rock-u.  Po odlasku tadašnje pevačice Aleksandre iz benda i dolasku Borisa na njeno mesto, muzika počinje da dobija agresivniji ton. Sa promenom stila muzike dolazi i do promene imena i tako nastaje Latest disgrace. 
Tokom 6 godina postojanja dolazilo je do čestih promena vokala i u nedostatku istih, do čestih instrumentalnih nastupa. Vremenom bend je formirao jedinstven zvuk u kom su prisutne primese raznih muzičkih stilova.

...

CONSECRATION (Beograd)

http://consecration.bandcamp.com/
http://www.myspace.com/consecr8Consecration je bend osnovan 2000. godine u Beogradu. Postava se tokom godina često menjala sve dok se bend nije konačno formirao u današnjoj postavi.
“.avi” je kako na domaćem terenu i ex-yu prostoru, tako i u inostranstvu pobrao sjajne kritike i proglašen je za jedan od najboljih i najvažnijih albuma u regionu u poslednjih nekoliko godina.
Consecration su šest godina radili na svom debi albumu “aux” pa su ga, nezadovoljni nedostatkom interesa lokalnih izdavačkih kuća, 13. maja 2008. godine ponudili zajedno s albumom “2nd April 2008” (snimljenim uživo, s pet novih pesama) kao besplatan download, što je ubrzo za sobom povuklo mnogobrojne pozitivne recenzije, kako stranih tako i domaćih kritičara.
Muzika koju bend stvara podložna je stalnim promenama. Dok su na “aux” najviše uticale grupe poput Opetha, Katatonije, Anatheme, Slowdivea i Neurosisa, bend je svoju zvučnu sliku proširio na live albumu gde se kao uticaji najviše čuju bendovi kao što su Isis, Fennesz, Monolake, Kyuss, King Crimson, Tool, Godspeed You! Black Emperor i Sigur Rós, koji je dalje nastavio da se razvija u Pink Floyd, Radiohead, Portishead, Queens Of The Stone Age i The Cure pravcima.
Najveća snaga Consecrationa leži u njihovim nastupima i količini energije koju na njima prenose. Snimajući svoj drugi album “.avi”, bend je proširio taj pristup koristeći “je’n, dva, tri, snimaj!” metod kako bi završni snimak dobio koncertni prizvuk što je više moguće.
Snimljen u roku od šest i miksan u narednih desetak dana u studiju Underground tokom januara i februara 2009. godine, “.avi” sadrži studijske verzije pesama s live albuma “2nd April 2008”, koji je objavio zagrebački Geenger Records 29. marta 2010.
Consecration je u toku svog dosadašnjeg delovanja nastupao u brojnim klubovima u regiji, kao i na nekoliko velikih festivala u Srbiji, od kojih su najpoznatiji FENODOM festival na kom su svirali kao glavni bend, zatim tri puta na EXIT festivalu, kao i na festivalima ARF i Naša Stvar Open Air. Vredi istaknuti i to da su otvarali veće koncerte za bendove kao što su Block Out, Cathedral, The Ocean ili Knut, i delili binu sa bendovima kao sto su Monno, Hesus Attor, Chang Ffos, Charon ili To/Die/For.

...

ILIA BELORUKOV (RUSIJA)


Ilia Belorukov (rođen 1987) je saksofonista iz Saint Petersburg-a, Ruske federacije. Njegov umetnički rad je u direktnoj vezi sa slobodnom improvizacijom, free jazz-om, noise-om i elektro-akustičnom muzikom. Ilia Belorukov praktikuje eksperimentalni pristup zvukuna instrumentima kao što su alt saksofon i flauta.
Ilia Belorukov je nastupa zajendo sa svetskim muzičarima kao što su David Stackenäs (Sweden), Lucio Capece (Argentina), Ignaz Schick (Germany), Darius Čiuta, Arturas Bumšteinas, Arkadij Gotesman (Lithuania), Topias Tiheäsalo, Janne Tuomi (Finland)…

...


MNOЖIZVUK (Novi Sad)


 

MnoЖizvuk je sastav iz Novog Sada/Srbije koji se bavi eksperimentalnom i improvizovanom muzikom. U svom radu istražuje kolektivno-stvaralački proces, zvučnu organizaciju i nestandardno korišćenje konvencionalnih instrumenata. Pored toga, u aktivnosti ovog sastava naglasak je na muzici kao “izvođenju” – otvorenom činu koji teče istodobno s protokom vremena u kojem pomenute zvučne strukture izrastaju i gase se kao opredmećenja gestualne komunikacije. Takođe, ovaj sastav nastoji objediniti različita teorijska i muzička iskustva svojih članova koja se javljaju u vidu klasične sonoristike, zatim swing-a, noise-a i postrock idioma.

...

TORN FROM EARTH (MAĐARSKA)

http://www.tornfromearth.com
http://www.facebook.com/tornfromearth

http://www.myspace.com/tornfromearthbp
http://www.last.fm/music/Torn+From+Earth
http://www.youtube.com/watch?v=PRb44HfSBng
http://www.youtube.com/user/TornFromEarth


Band iz Budimpešte Torn From Earth nastali su 2005.-e u sastavu Viktor Hatalyák (guitar), Éva Kóczi (guitar) i Balázs Szatmári (bass). Uskoro nakon toga pridružili su im se Benedek Hámori (voice) i Tamás Zsákai (drums). U 2008.-oj objavili su istoimeni EP koji je produciran u Viktorovoj sobi. Isti je dobio dobre kritike i recenzije širom Mađraske underground scene, sa svojim sludge zvukom i hard core formom. Usledili su nastupi u mađarskoj prestonici, i bili su predgrupa bendovima kao što su: EyeHateGod, Spiritus Mortis, Shrinebuilder, Church of Misery, Men Eater, Hellshock i Sights & Sounds. U 2011.-oj promenili su postavu, Evu je zamenio Attila Hargitai i dotadašnjeg bubnjara je zamenio Gáspár Binder (Haw, Prosectura, Stereochrist, ex-Vostok Room), a na poziciji basiste danas je Ödön Sultz (Harvester, ex–Vostok Room). Sa novim članovima stigla je i nova krv i energija, samim tim i broj nastupa se povećao. Snimili su svoj drugi album i nastupali su mnogo ove godine po celoj Evropi. Nemačka i Ukrajina su im posebno ostali u lepom sećanju.

...

TALBOT (ESTONIJA)

http://www.talbot-music.com/

Talbot, doom duo, dolazi na iz Estonske prestonice Tallinn. Izrazito je aktivan i nastupao je po celom svetu od 2008.-e. Sa Magnus Andre-om na bas gitar, sintisajzerima, vokalima i Jarmo Nuutre-om za bubnjevima i vokalima, Talbot kreira jedinstven i masivan atmosferičan zvuk, sa značajnom dozom decibela i psihodelije po vrh svega. Duo voli DIY pristup muzici, tako je Magnus zadžen za snimanje, a Jarmo za izdavačku kuću za koju objavljuju svoja izdanja. Tako su samo-objavili istoimeni EP, zatim album "Tundra" u 2008.-oj i "EOS" u 2010.-oj. Poslednji album je nominovan za najbolji metal album u Estoniji za 2010-u godinu na Estonskim muzičkim nagradama.
Nakon turneja po austrlaiji, Rusiji i nekoliko puta po Evropi bend se sprema za nove poduhvate, još izdanja i još turneja.

...

FJODOR (HRVATSKA)

www.soundcloud.com/fjodorband
www.myspace.com/fjodorband
http://www.youtube.com/user/fjodorband
http://www.youtube.com/user/TheMiracsvemirac
Fjodor je instrumentalni psihodelični space/noiz bend. Pod uticajem raznih muzičkih stilova(krautrock, jazz, noiz, balkanska i orijentalna muzikaa, elektronska, klasična i savremena muzika) stvaraju jedinstvenu fuziju sa već standardnim polimetričnim Fjodor potpisom.
Sastav je nastao 2005. godine kao trio(gitara, bubanj, synth) bez preteranih izdavačkih i koncertnih planova, baziran na improvizaciji. Ubrzo im se pridružio bass gitarista u njihovim vikend sessionima. U 2007. godini u bend dolazi violinistkinja Tena Novak (Nimbus Dhei, Tena Novak) i bend tada svira u njihovoj najvećoj postavi (po broju članova). Ubrzo snimaju svoj prvi prom CD u Kramasonik studiju (Hrvoje Nikšić) u Zagrebu. U septembru 2008. odlaze na prvu turneju po zemljama bivše Jugoslavije sa slovenskim post rock bendom Coma Stereo. Iste godine nekoliko pesama izlazi na 13. kompilaciji “Bombardiranje New York-a” - Slušaj najglasnije. 2009.
“Cosmic Valley Jam Session” snimljen je sa dva gostujuća muzičara Lovro Zlopaša( Owie Pockshull, Vergl Grind, Seven That Spells, Tigrova Mast) na saksofonu i Mario Bandić na udaraljkama(Bamwise), te je objavljen na free download kompilaciji ruske diskografske kuće R.A.I.G. - “21st Century Space Adventure”. Ubrzo nakon toga Fjodor u vlastitoj produkciji izdaje svoj prvi album “I” (Kramasonik studio, SAE Institut i Metro studio Ljubljana).
U drugoj polovini 2010. godine Ivan Aranđelović(synth) i Tena Novak(violina) napuštaju sastav, a bend odlazi na turneju po Danskoj sa sastavom The Univerzals(Dk) na kojoj im se pridružuje saksofonista Lovro Zlopaša.
Adam Luka Turjak(Nimbus) pridružuje se bendu 2011. godine. Iste godine bend snima svoj drugi album “Riding Through the Black Hole”.

...

WB41 (Subotica)

http://soundcloud.com/wb41
http://www.last.fm/music/WB41
http://www.myspace.com/wb41


VINYL GURU!


...


SUN GLITTERS (LUKSEMBURG)

http://www.sunglitters.com/
http://sunglitters.bandcamp.com/
http://soundcloud.com/sunglitters
Sun Glitters je Victor Ferreira, najbolji luksemburški beat-maker. Muzika koju stvara nalik je okeanu zvuka punog finih melodija, tonalno isčašenih semplova vokala, onostranih horova digitalnih diva, toplih bas deonica koji nas uranjaju u opuštajuć ambijent sporog i umiljatog tempa. Pomalo nalik na Boards of Canada, pomalo na Burial pa čak pomalo i na Balam Acab, ali pre svega jedinstven i unikatni muzički materijal. Nakon nekoliko ep-a i singlova, debut album Everything Could Be Fine objavljen je ove godine na Bandcamp-u. Svemu ovome pridodato je i učešće na nekoliko kopilacija i par remixa koje je uradio za izvođače kao što su Blackbird Blackbird, :Papercutz i Niva, i možemo reći da pred nama imamo trenutno jednog od najproduktivnijih pop muzičara.

...

DORENA (ŠVEDSKA)

www.myspace.com/dorenamusic
www.dorenamusic.com


Dorena je post-rock bend osnovan 2007. od strane petorice momaka koji žive u široj okolini grada Göteborga u Švedskoj. Članovi su svirali zajedno u raznim konstelacijama dok su pohađali srednju školu. Pre samog osnutka Dorene, koji se desio u jesen 2007, četiri od pet članova, bili su u jednom screamo bendu. Kada je pevačica odlučila da napusti taj sastav, Kim je počeo svirati gitaru, a Simon je preuzeo bas gitaru. Bend čine: Simon – bas, Andreas – gitara, Samuel – gitara, Kim - gitara, vokal, Jonatan – bubnjevi.
Pod veliki uticajem post rocka oni su smelo pružili korak u tom smeru, i sa svojim muzičkim izrazom već su ostavili veliki trag na globalnoj sceni. Njihovi muzički uticaji su: Envy, This Will Destroy You, Caspian, Saxon Shore, Hammock, Mono, Lymbyc Systym, Tunturia, Explosions in the Sky, Stars of the Lid, Godspeed You! Black Emperor, your ten mofo, Estesombelo, Our Sleepless Forest, Max Richter, Ólafur Arnalds.

...

ASHERAH (HRVATSKA)

www.asherah.net
http://www.facebook.com/pages/Asherah/205737296125723Asherah je muzicki kolektiv koji broji 6 clanova i dolazi iz Rijeke, a formiran je 2009. godine.
Kombiniraju post rock sa post metal utjecajima u snažnoj i dinamicnoj igri kroz koju se provlaci jednako važna video vizualizacija.
u svojoj audio-video izvedbi publici pružaju jedinstven doživljaj na svojim koncertima.
Njihova muzika svakako duguje utjecajima kao što su : Lvmen, Explosions In The Sky, Isis, Neurosis, Red Sparowes.
Njihov najveci nastup do sada bio je sa Tides From Nebula ove godine.

...

HESUS ATTOR (HRVATSKA)

http://hesusattor.com/
http://www.last.fm/music/Hesus+Attor
http://www.myspace.com/hesusattor
http://www.facebook.com/hesusattor
http://www.youtube.com/user/hesusattor
http://geengerrecords.com/U samim pocecima rada benda (2003. god.), trojica instrumentalista: Juan Pablo Pe de Rigad - gitara,
Senor monsenor Jose - bass i Manolo Mago Porco - bubnjevi, stvarali su muzicku podlogu za «pjevaca» i frontmana,
El Cathedralica, koji se bendu prikljucio krajem 2005. godine.
U 2007/08. godini došla je i suradnja sa Hrv-Slovenskim izdavacem Moonlee recordsom, koji je jedan (ako ne i jedini) od vodecih nezavisnih labela na ovim prostorima.
Ta suradnja konacno je iznjedrila "Sonic Gastronomy vol.1" u jesen 2008. godine i donjela Hesusima prvo službeno izdanje u internacionalnoj distribuciji.
Na valentinovo 2011. godine izašao je novi EP pod nazivom "Señorai" u izdanju Geenger Recordsa iz Zagreba. Progresivni Hesusi sa novim EPem su otišli i korak dalje, te su uz svoj dadaisaticki mathcore uplivali i u post rock, new wave, psihodeliju sa još šarolikijim izletom u ethno vode.

Hesusi su za sada svirali koncerte diljem balkana, a i šire i to sa bandovima kao što su : NomeansNo, Lvmen, Tides From Nebula, Valerian Swing, Disciplin A Kitchme, Vuneny, Majmoon, Bernays Propaganda, Chang Ffos, Stonebride, Analena, Cosecration, [Mandelbrot Set]...

Bend čine Clanovi: Juan Pablo Pe De Rigad – gitara, Pedro De Carbon – bubnjevi, Senor Jose – bas gitara, Gorgonzol Mathadores – gitara i El Cathedralico - vokal.

....................................................................

Ambush Music Festival započeo je 2008. godine i ovo će biti četvrti put i nova prilika da u Subotici javnost uživa u jedanaest dana u koncertima i muzici koju nemamo često piliku da sretnemo. Ceo festival je vođen idejom promovisanja i organizovanja nastupa za kvalitetne bendove i autore, ne tako popularne ali duboke, izražajne i senzualne new age muzike. New age muzika koja lebdi iznad svih žanrova i konzervativnih percepcija koje dolaze od strana muzičke industrije. Sve, od savremene klasike, improve jazz-a, preko eksperimentalne, instrumentalne rock, elektronske, pa čak i country muzike, koje skupa spravljaju jednu sliku o new age muzici koja je zastupljena na Ambush muzičkom festivalu.
Ceo festival je potštapljen idejom i željom da se omladini našeg grada, kao i svim našim gostima, ponudi nešto konkretnije u vidu jednog muzičkog dešavanja koje je svedočanstvo onoga što stvaraju kvalitetni izvođači i bendovi u regionu, a koji se tiču savremenog pogleda i tretiranja savremene muzike, u svim njenim postmodernim obrisima, deklinacijama i emanacijama.

.....................................................................

Organizator zadržava pravo izmene programa.