Share


Radionica kreativnog pisanja

ČasopisMladi autori u povoju kao i ljubitelji pisane reči željni da naoštre svoje spisateljsko pero i nauče nove veštine pisanja sastali su se u ponedeljak, 7. novembra, u prostorijama FOKUS Fondacije na prvom susretu u nizu predstojećih RADIONICA KREATIVNOG PISANJA, koju vodi Robert Tili, publicista, pesnik, prozaista i književni prevodilac.

 

Na prvom sastanku polaznici su imali priliku da se upoznaju međusobno kao i sa predavačem, te sa strukturom radionica koje im predstoje. Razmenjena je motivacija prisutnih i njihova iskustva u pisanju do sada. Teme sa kojima će se učesnici susretati biće raznovrsne, počevši od naučne i epske fantastike pa sve do angažovane kritike društva i društvenih pojava unutar njega. U nastavku radionice mladi su imali priliku da čuju poemu poznatog francuskog književnika Blez Sandrara “Uskrs u Njujorku” i da podele utiske sa grupom. Naredni sastanak radioničara zakazan je za nedelju dana kada će polaznici započeti i prve praktične vežbe kreativnog pisanja.
Radionica kreativnog pisanja obuhvata čitanje i analizu tekstova, te razgovor nakon istih, uz širok pristup temama sa socioloških, istorijskih, multimedijalnih, filozofskih i biografskih stajališta. Teoretski okvir i polazište ove, pre svega, praktične i interaktivne radionice, predstavlja i niz uvodnih književnih predavanja u okviru kojih će biti prikazani portreti nekih od najznačajnijih modernih književnika.
Radionica će trajati do maja 2012. godine, a održava se u organizaciji FOKUS Fondacije.


 

Robert Tili, publicista, pesnik, prozaista i književni prevodilac. Živeo na tri kontinenta, objavio 14 što štampanih što elektronskih naslova, mahom poetskih ili u formi poetske proze. Novosadski režiser Karolj Viček snimio je 1994. godine o njemu jednosatni dokumentarni film u produkciji RTV Novi Sad. Dobitnik je nagrade „Dr Ferenc Bodrogvari“ 1999. godine za priređivanje, izbor, prevod i ilustrovanje knjige irskih narodnih bajki „Proleća jednog u cvetnim poljima“. Najnovija knjiga mu nosi naslov „Herojsko doba roka: Vudstok-generacija“ („Alma“, Beograd, 2011.).