Share


Promocija knjige Svetislava Basare „Mein Kampf“

Časopis

Promocija novog romana Svetislava Basare „Mein Kampf“ u izdanju “Lagune”, lucidnog analitičara savremenog srpskog društva, dobitnika NIN-ove nagrade i prvog dobitnika nagrade Fondacije “Borislav Pekić”, održala se u petak, 4. novembra, u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Razgovor sa piscem vodio je Boris Čegar, profesor filozofije.
„Velikim delom knjiga je autobiografska, politička, kulturološka s tim što je predznak ove borbe suprotan onom Hitlerovom. Govori o narastajućem fašizmu u svetu, o pušačkom, nepušačkom... nemojte se smejati, tako počinje, pa ćemo završiti u koncentracionim logorima, videćete“, rekao je Basara za svoj novi roman “Mein Kampf”.

 

 

Svetislav Basara je rođen u Bajinoj Bašti 1953. godine. Autor je više od dvadesetak knjiga (romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja) i dobitnik više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost. Njegov roman ,,Fama o biciklistima” smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. Objavio je knjige: “Napuklo ogledalo”, “Peking by Night”, “Kinesko pismo”, “Fama o biciklistima”, “Bumerang”, “Džon B. Malkovič”, “Kratkodnevnica”, “Looney Tunes”, “Mongolski bedeker” (Nolitova nagrada), “Na Gralovom tragu”, “Na ivici”, “Sveta mast”, “Ukleta zemlja”, “Srce zemlje”, “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, “Izgubljen u samoposluzi”, “Dnevnik Marte Koen”, “Stradija”, “Fundamentalizam debiliteta”… Za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.