Share


FORMIRANI ART KUTKOVI U DESET MESNIH ZAJEDNICA

Časopis

Nakon uspešno završenog projekta IPA međugranične saradnje u organizaciji FOKUS Fondacije iz Subotice i Fondacije MATRIX iz Segedina pod nazivom WARC (Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina) i dodele računara mladima u mesnim zajednicama uključenim u pomenuti program, koordinatori projekta obišli su novoosnovane art kutkove koje će od sada voditi mladi predstavnici ovlašćeni za njihovo održavanje i tekuće aktivnosti.

 

 


Deset mesnih zajednica (Tavankut, Mala Bosna, Stari Žednik, Ljutovo, Bajmok, Kelebija, Hajdukovo, Đurđin, Bikovo, Horgoš) obezbedilo je prostor za novoformirane art kutkove sa doniranim računarima i raspoloživim kancelarijskim materijalom, gde će svi zainteresovani mladi ljudi iz navedenih mesnih zajednica moći da se okupljaju i zajedno organizuju kulturne aktivnosti. U nekima od lokalnih sredina mladi su već imali prve zajedničke susrete gde su se dogovorili o podeli zadataka i ciljevima budućih zajedničkih projekata iz oblasti umetničkog stvaralaštva i preduzetništva. Imenovane nadležne osobe u ovim novim sakupljalištima za mlade su Ivana Vizin (Tavankut), Miroslav Brajkov (Mala Bosna), Goran Vuković (Stari Žednik), Julije Serenče (Ljutovo), Zoran Masalović (Bajmok), Jožef Takač (Kelebija), Viktor Engi (Hajdukovo), Dominik Antunović (Đurđin), Dejan Hornik (Bikovo) i Aron Molnar (Horgoš).
Da podsetimo, projekat WARC započet je u julu 2010. godine kada su koordinatori projekta okupili mlade ljude iz deset mesnih zajednica i animirali ih da učestvuju u njegovoj realizaciji. Program je obuhvatao umetničko-edukativne kampove na Paliću i u Segedinu, karijerna savetovanja u mesnim zajednicama, Festival ,,Ko šta zna” održan u Segedinu, kao i putujuću izložbu “Road show” koja je posetila mesne zajednice i predstavila umetničke radove i stečena znanja mladih učesnika.