28. NOVEMBAR 2013, 21.00 - KULTURNA RAZMENA: SUBOTICA EXPRESS

Share


Tokom oktobra i novembra 2013. godine ostvaruje se kulturna razmena Zagreba i Subotice pod nazivom "Subotica Express". Prvi deo razmene je bio održan u Zagrebu, u klubu Močvara od 24. do 26. oktobra 2013. godine, dok je drugi deo ovog projekta održan u Omladinskom klubu "Skladište" u četvrtak, 28. novembra 2013. godine sa početkom u 21 čas, gostovanjem hrvatskih umetnika.

Projekat „Subotica Express: kulturna razmena Zagreba i Subotice“ nastao je na inicijativu Udruženja za razvoj kulture “URK” iz Zagreba, a inspirisan uspešnom saradnjom sa Fondacijom "Danilo Kiš" na programu predstavljanja zagrebačkog Kluba Močvara u Subotici, koji je bio održan 23. juna 2012. godine u Omladinskom klubu "Skladište". Program je finansijski podržan od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Cilj projekta „Subotica Express: kulturna razmena Zagreba i Subotice“ je stvaranje preduslova za kreativnu saradnju umetnika iz regije, te socijalizaciju različitih supkulturnih i drugih grupa kojima pripadaju kako umetnici, tako i njihova mlada publika, koja je fokus projekta. Regionalna alternativna kulturno-umetnička scena vrlo je bogata u svim svojim segmentima, ali često ograničena na uzak geografski prostor u okviru kojem akteri deluju. Cilj je povezati ove dve kulturno-umetničke scene, a potom doći do boljeg međusobnog informisanja o događajima, te upoznavanja aktera i neposredne saradnje među njima u svrhu razmene iskustava i programskog umrežavanja. Zahvaljujući kulturno-geografski bliskim senzibilitetima, postoji izražena potreba za upoznavanjem sličnih i bliskih kulturnih obrazaca koje delimo i negujemo. Na taj način, mladima koji su danas samo publika ili nedovoljno afirmisani umetnici, a sutra aktivni stvaraoci i pokretači sličnih inicijativa, ukazuje se na jedan kulturni model kojim se pomeraju civilizacijske i evropske vrednosti.
Programska događanja su izvedena u različitim područjima – muzika, film, književnost, likovna umetnost, strip i druge umetničke forme.


 PROGRAM:

VANČO REBAC: TVRDOKORNE MRLJE, izložba stripova, plakata, postera...
Vančo Rebac je rođen u Zagrebu 1978. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine u klasi profesora Zlatka Kesera. Glavna interesovanja: autorski strip, slikanje i ilustracija. Povremeno se bavi zidnim slikarstvom, grafitima, amaterskim pozorištem, performansom, eksperimentalnim filmom i muzikom.
Sarađivao je kao ilustrator u nekoliko časopisa ("Banka", "H-magazin", "More", "Vjesnik"), reklamnih brošura (Korčula, Baranja, Ličko-senjska i karlovačka županija) i knjiga ("Oprema krstaša" Sanija Delića). Objavljivao stripove u strip-fanzinu "Komikaze" i "Zarezu". Napravio seriju plakata i letaka za underground klubove u Zagrebu, ATTACK i Mediku. Na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana 2008. održanom u Bariju (Italija) izložio je tri kratka stripa ("Glave", "Šala" i "Prisustvo") štampana na platnu u tehnici sitoštampe. Učestvovao je na Međunarodnom takmičenju mladih umetnika Arte Laguna u Italiji iste godine. Krajem 2008. objavio je samostalni album kratkih autorskih stripova pod naslovom "Persistant Stains" (Tvrdokorne mrlje), u izdanju Autonomnog kulturnog centra ATTACK.
Iste godine po scenariju Tonija Favera nacrtao je prvi broj stripa o hvarskom superheroju Lavandermanu. Sa scenaristom je bio pozvan na predstavljanje u okviru 43. zagrebačkog salona 2009. godine. U junu 2009. izašao je drugi broj stripa, a snimanje istoimenog filma je u toku.
Član ULUPUH-a od 2010. godine.

http://www.komikaze.hr/author/vanco-rebac


OTOMPOTOM: POPCORN TUNES, SUPERTOONS SUPERTUNES, OTOMPOTOM THE WORST OF...OTOMPOTOM
Zagrebačko udruženje Otompotom deluje od 2003. godine. Dosad je produciralo i snimilo 24 filma, mnogostruko nagrađivanih na hrvatskim i međunarodnim filmskim festivalima, organizovalo 18 međunarodnih likovnih i strip radionica, četiri putujuće grupne izložbe te niz samostalnih izložbi, instalacija i urbanih akcija. Osnivač je i organizator međunarodnog festivala animacije SUPERTOON (2011-2013). Članovi udruženja deluju i samostalno i za svoje su radove takođe nagrađivani u područjima dizajna, ilustracije i animacije.

POPCORN TOONS
Do 1955, kada je Saul Bas na rolne filma "Čovek sa zlatnom rukom" nalepio poruku "Kino operateri - podignite zavesu pre špice!", uvodna se špica nazivala "Popcorn Time", odnosno "vreme za kokice", a kino operateri bi uklonili zavesu tek nakon što bi se špica završila. Popcorn Toons nastoji odati priznanje uvodnim filmskim špicama kao zasebnoj umetničkoj formi prikazivanjem nekih od ponajboljih animiranih špica ikad kreiranih. Niz projekcija sistematizovanog preseka u svetu sve priznatije umetničke forme filmskih uvodnih špica otkriva zašto se filmske špice od sredine 20. veka smatraju umetnošću za sebe. U dodatku sveobuhvatnoj retrospektivi, biće prikazane i retrospektive Saula Basa i Boba Kurca.

SUPERTOON SUPERTUNES
Kategorija animiranih muzičkih spotova postala je prepoznatljivost Supertoona, međunarodnog festivala koji organizuju članovi udruženja Otompotom. Svake godine uspevaju da u program uključe najveće recentne tehnološki inovativne i intrigantne umetničke radove, koji posledično dovode formu muzičkih videa na nivo nezavisne umetnosti.

OTOMPOTOM - THE WORST OF...
Selekcija najgorih iz bogate ponude od 25 ultrakratkih filmova koje su snimili u periodu od 2003. do 2009. godine. Nije sigurno da li su baš svi bili i nagrađeni na nekom od takmičenja ili festivala, ali ako i nisu, trebali su biti.

www.supertoonfestival.com
www.facebook.com/supertoon.festival

NT WAVE ˝BETWEEN NOTES˝
Projekat Valenta Samardžije - oneman techno guitar instrumental party

VALENT SAMARDŽIJA AKA NT WAWEGitarista i producent Valent Samardžija a.k.a. NT Wave sarađivao je poslednjih 20 godina na projektima koji proizvode kvalitetnu muziku, žanrova od fusiona (Con Fusion), future jazza (Kontrapunkt), etno electro (LessThanAMinute), electro live (Tobogan), dnb (Generation81) ….

Član je electro performers tima Beat Busters koji se bave inovacijama u području nastajanja muzike uživo na neobičnim predmetima, i elektronskim spravama.
Suosnivač je udruženja ViBRa koja se već godinama ističe u svim domenima muzije, od produkcije muzije, do zalaganja za veću prisutnost kvalitetne domaće muzike u domaćim medijima i u promociji hrvatske u svetu. Neki od projekata su MIMO i Beat Manifest.

S projektom NT Wave „Between Notes“ predstavlja se kao solo izvođač. Isključivo na gitari,
preko neobično pospajanih pedala, te uređaja u obući, nastaje muzija koja se preliva iz otvorenih
širokih stereo ambijentala, do usko definisanih plesnih gruvova sa mantričkim elementima.
Uz dobro raspoloženu publiku koncert se pretvara u techno party, a publika na koncertima
često komentariše: „Jedna slika, drugi ton“- jer se zvukovi koji nastaju ne mogu povezati sa zvukovima gitare kakvi su poznati do danas.


ŽEN: audio-vizuelni kolektivČetvoročlani audio-vizuelni bend Žen osnovan je 2009. godine u Zagrebu. Iako je teško precizno definisati njihovu muziku i svrstati je u jedan muzički žanr, mogao bi se opisati kao kraut-post-math-dreamy-synth-psy-indie rock.
Njihov debi album „I onda je sve počelo“ je objavljen u maju 2013. godine od strane kvir feminističke izdavačke kuće Unrecords iz Beča. Nakon uspešne evropske turneje "Specijalni slučaj 2013", koja je obuhvatila nastupe od Slovenije do Švedske, sada se pripremaju za dalje turneje i albume.
Članice benda:
Eva Badanjak - gitara, vokal, klavijature i sintisajzeri
Sara Ercegović - bubnjevi, vokal, sintisajzeri
Ivona Ivković - bas, vokal, sintisajzeri
Tanja Minarik - live vizualizacije

Zvanična fb stranica:
facebook.com/xzenxzenAlbum mp3 download:
http://xzen.bandcamp.com/

Mogu se poslušati na:
soundcloud.com/xzenxzen


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.Ženov spot ˝Voda je more˝: