Andy Warhol - izložba

Share


Od 26. marta do 21. aprila 2012. godine u Galeriji „Dr Vinko Perčić“ će biti postavljena izložba originalnih serigrafija tvorca umetničkog pravca pop-art Endija Vorhola pod nazivom “15 minuta”. Izložba obuhvata tridesetak dela ovog umetnika, među kojima se nalaze originalne serigrafije “Merilin Monro”, edicije “Cveće”, “Marta Grejem”, “Dame i gospodo”, kao i ostala dela rađena u prepoznatljivoj tehnici pop arta. Publika će biti u prilici da vidi i delo „Brzi klizač", koje je bilo simbol takmičenja u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

Američki slikar, reditelj, publicista, glumac i fotograf Endi Vorhol (Andy Warhol, 1928-1987) jedan je od najpoznatijih umetnika dvadesetog veka zaslužan za rođenje umetničkog pravca poznatijeg kao“pop art”. Čuven po slikama supa marke „kembel“ i boca „koka-kole“, Vorhol je postao jedna od najvećih figura popularne kulture.
Tokom 1960-ih Vorhol je od jednog od najuspešnijih reklamnih ilustratora postao jedan od najpoznatijih umetnika Amerike. On je uradio do tada nemoguće – spojio je umetnost sa komercijalnom umetnošću i stvorio popularnu kulturu – pop art, te postao poznat kao ”Papa popa” (Pope of Pop). Njegove prve slike prikazuju likove iz crtanih filmova i reklama, koje je radio ručno. Kasnije Vorhol svoje teme traži u brendovima, zvezdama i dolarima i isključuje svaki trag ”ruke”. Vorhol je takođe slikao i poznate američke proizvode, kao što je ”koka-kola”, supa “kembel”, ali i poznate popularne ličnosti poput Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Elvisa Prislija. Godine 1963. osnovao je čuveni atelje ”Fabrika” u kome su redovni gosti bili slikari, pisci, muzičari i poznate andergraund ličnosti. U to vreme počeo je da se bavi štampom na tkanini – sitotiskom, te radio slike u serijama, čime je uspeo ne samo da se bavi umetnošću masovne proizvodnje, već da i sama umetnost postane masovni produkt. Njegov rad veoma brzo postaje kontroverzan i popularan.
Organizatori izložbe su Galerija „Dr Vinko Perčić“ i Fondacija “Danilo Kiš” iz Subotice u saradnji sa “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane, u čijem vlasništvu su izložena dela.
Cena karte za odrasle iznosi 100 dinara, a za organizovane školske posete 70 dinara po učeniku. Radno vreme Galerije je od 9.00 do 18.30 časova radnim danom i od 10.00 do 14.00 časova subotom. Ulaz na svečano otvaranje je slobodan.


 

slike/andio7.jpg