11. jun, 19.30 - Da li smo zaista prvi? - Samoubistvo nije slučaj

Share


Na tribini pod naslovom Da li smo zaista prvi? Samoubistvo nije slučaj problem suicida u našem gradu, ali i kao fenomen prisutan u celom svetu, sa naglaskom kod mladih ljudi, bio je posmatran iz tri ugla gostujućih stručnjaka iz Subotice: neuropsihijatra dr Zoltana Šagija, psihologa Maje Stoparić i antropologa Viktorije Šimon Vuletić.

Moderator razgovora bila je Dijana Živanović, psiholog, transakcioni analitičar i savetnik, stručni saradnik u Fondaciji mentalne higijene Expecto.

Tribina se organizuje u cilju edukacije mladih ljudi, jer su upravo oni u celom svetu vrlo rizična grupa kada se radi o suicidnom ponašanju. Ukupan broj okončanja života kod mladih u poslednje četiri godine se učetvorostručio i zato je vrlo bitno edukovati, prvenstveno mlade ljude koji imaju potencijal da pomognu sebi, ali i svojim vršnjacima, koji su najčešće tu, pored nas.

U okviru tribine razmatrale su se sledeće teme: osnovne informacije o samoubistvu, mitovi, zablude i predrasude o samoubistvu, kako prepoznati znakove krize, kako proceniti rizik od samoubistva, kako razgovarati sa osobom u krizi, šta reći a šta ne, kako predložiti profesionalnu pomoć.

Neuropsihijatar dr med. Zoltan Šagi radi u Opštoj bolnici Subotica, gde vodi Dnevnu bolnicu Psihijatrijskog odeljenja. U struci je trideset godina, i suicidiologija je jedno od značajnih područja iz domena psihijatrije, koju prati niz godina. „U našem društvu suicidalno ponašanje je ugrađeno u mentalitet  kao obrazac za rešavanje kriznih životnih stanja. Pojava o kojoj se jako malo govori, i danas je tabu...“, kaže dr Šagi.

 

Psiholog Maja Stoparić psihoterapeut je sa međunarodnom diplomom (CTA,  sertifikovani transakcioni analitičar). Radi individualnu i porodičnu psihoterapiju, kao i psihoterapiju parova. Sem toga se bavi radioničarskim radom sa mladima  u oblasti asertivnosti, prevencije nasilja, prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i edukacije o partnerskim odnosima. Voditelj je edukacija Mala škola za velike roditelje, kao i Emocionalna pismenost.


Etnolog – antropolog Viktorija Šimon Vuletić diplomirala je etnologiju-antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 2000. do 2011. godine radi kao etnolog u Gradskom muzeju u Subotici, gde objavljuje stručni rad “Dossier: Kentaur – Identitet ljudi u multietničkim porodicama u Subotici”, te priređuje i organizuje autorske izložbe “Istočna Afrika u doba Oskara Vojnića i savremenika” i  “Kava kava i betel” iz zaostavštine Oskara Vojnića.


Tribina je održana u ponedeljak, 11. juna u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“ Subotica, sa početkom u 19.30 časova.


p class=