20. jun, 19.30 - Subotičke diskoteke i kafići (1960 – 2000)

Share


Subotičke diskoteke i kafići  (1960 – 2000) – predavanje u okviru ciklusa SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PROŠLOSTI SUBOTICE - A NISTE SMELI DA PITATE

Predavač: Dejan Mrkić

Sve je nekada je bilo bolje, mladi danas ne znaju da žive, grad je nekad bio lepši...
Da li je bilo baš tako ?
Namera nam je bila da se pozabavimo temama iz prošlosti Subotice koje bi u nekim segmentima trebalo da razbiju stereotipe koji vladaju u interpretaciji lokalne istorije. Šta je još uticalo na lice i dušu Subotice a da o tome još nije bilo reči - ova mesta u istoriografiji pokušali smo da rasvetlimo ciklusom predavanja.

Prva tema „Subotičke diskoteke i kafići  (1960 – 2000)“ jeste priča o pojavi prvih savremenih barova u Subotici, ali i osvrt na metamorfozu starih privatnih i društvenih ugostiteljskih preduzeća u moderne lokale posle decenija nazadovanja tokom socijalističkog samoupravljanja. Koja je prva diskoteka ? Šta je u stvari kafić ? Gde se izlazilo limuzinom, a gde konjskom zapregom ?
Sve to i još mnogo više u sredu, 20. juna, u 19.30 časova u Omladinskom klubu „Skladište”.

Dejan Mrkić Lansky je tvorac „popkulturne“ istorije Subotice dvadesetog veka. Kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova. Do sada je objavio preko 200 priča (na www.gradsubotica.co.rs   u rubrici STARI GRAD) i dva dokumentarna filma.