21. jun, 19.30 - OLEG TOMIĆ: POVREĐENOST - razgovor povodom romana

Share


Moderator: Vladan Čutura

Kako to da Biblija planinarenja, knjiga naslova O opasnostima na planinama postaje opasna za same planinare? Kakav je to naš svet, ukoliko je u njemu sve, baš sve, dozvoljeno? Koje su tada stvarne granice egzistencije? Junaci romana Povređenost, svojim životnim putanjama, neopozivo su spušteni u svet ovakvih pitanja. U ovom romanu  iza kulisa psihološke drame, u kojoj se ukršta niz povesti, te višestruka opsednutost tajanstvenom Amerikankom, sasvim na tradiciji mišljenja Ničea i Dostojevskog, pred čitaocem se otkrivaju različite relacije junaka viđenih u procepu između tamnih i najtamnijih strana svojih ličnosti.

(Nenad Šaponja)

 

Oleg Tomić je rođen 1968. godine u Novoj Gradiški. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1991. godine živi u Subotici. Objavio je zbirku poezije 7 iza vilice (1993), knjigu kratkih priča Orso Negru (1997), te romane Inkognito (2001), Out of the blue (2002), Francuski kalendar (2006) i Povređenost (2011).

Dragan Babić (1987), diplomirao na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na kojem je trenutno na master studijama. Piše prozu i kritiku. Dobitnik nekoliko nagrada za kratke priče. Sarađuje sa časopisima Polja, Zlatna greda, Književni magazin i Nova misao. Živi u Somboru.