22 - 24. jun - Etnofest 2012

Share


Kao i predhodnih godina tokom juna meseca, na Paliću se održao festival kultura sveta – Etnofest. Deveti festival pod ovim nazivom doneo nam je šarolika muzička, fotografska i zanatlijska iskustva umetnika iz Gane, Španije, Finske, Austrije, Makedonije, Mađarske i Srbije, koji će na sebi svojstven način prezentovati nove forme umetničkog izraza koje nas okružuju.
Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" je jedan od pokrovitelja festivala.


- Ebo Taylor iz Gane je bio zvezda prve festivalske večeri. Afro-beat kao muzički žanr čiji je upravo gospodin Taylor jedan od rodonačelnika, po prvi put se čuo uživo na Paliću,
- Predivna muzička saradnja Teofilovića i finkinje Arje Kastinen u suptilnom spletu tradicionalnih skandinavskih instrumentalnih improvizacija i voklanog muzičkog nasleđa Balkana,
- Zatim opet saradnja u kojoj učestvuju braća Teofilović, ovaj put sa orkestrom Lajkó Félix-a,
- i na kraju glavnog programa koncert koji su mnogi čekali – fenomenalni makedonski sastav Mizar u pratnji hora Harmosini!

Lista ovogodišnjih Etnofest koncerata:
Mentés Másként trio (Mađarska), Zoobazar (Španija), Ebo Taylor Afrobeat Academy (Gana-SAD-Nemačka), Spacewalker DJ set (Balanso B92, Beograd), Csörgő (Bačka Topola), Arja Kastinen (Finska), Teofilovići (Beograd), Orkestar Lajkó Félixa (Palić-Subotica), Mizar & Harmosini (Makedonija), Grufti Groove (Subotica), Lava trio (Austrija) i Cadabra (Subotica).

Prateći programi:
U okviru festivala organizovana je izuzetno posećena fotografska radionica koju je vodio Pettendi Szabó Péter iz Mađarske, muzička radionica Arje Kastinen iz Finske kao i „Pusto-lovina“ – radionica za izradu predmeta od vune koju su vodile Sofija Levay i Jelena Todorović.

Dve fotografske izložbe u okviru ovogodišnjeg festivala su izazvale veliku pažnju publike: “Family Matters” izložba dokumentarnih fotografija Sanje Knežević iz Beograda, kao i izložba koncertnih fotografija “Break-on-Through” Nikole Lučića (Subotica), Edvarda Molnara (Subotica) i Hervé Leteneur-a (Francuska).


Fotografije © Molnár EdvárdOrganizatori festivala se zahvaljuju na svesrdnoj podršci dugogodišnjim partnerima festivala:
Grad Subotica, Fondacija Danilo Kiš, Banca Intesa, Instituto Cervantes, Austrijski kulturni forum, Park Palić, kompanija Sappi, JP Palić-Ludaš, Otvoreni univerzitet Subotica, kao i medijskim partnerima RTV Pannon, Radio Subotica, Magyar Szó i portal Port.rs
Posebnu zahvalnost organizacioni tim duguje volonterima, dugogodišnjim saradnicima, kooperantima i prijateljima bez kojih se festival svakako ne bi mogao održati.
Zahvaljujemo se medijima na izveštavanju sa festivala.

ETNOFEST je interkulturni projekat koji okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta, sa namerom da predstavi njihovo kulturno nasleđe, ali i nove muzičke- i druge umetničke forme koje se razvijaju inspirisane raznovrsnom kulturnom baštinom koja nas okružuje. Takođe, želja nam je da stvaralaštvo mladih iz našeg neposrednog okruženja perdstavimo svetu ne samo kroz učešće na festivalu, već i kroz široku mrežu naših saradnika na polju kulture u Evropi i svetu.
U predhodnih osam godina festivala, imali smo prilike da uživamo u koncertima poznatih umetnika iz regiona poput: Vlatka Stefanovskog, Braće Teofilović, Lajkó Felix-a, Bobana i Marka Markovića, Slobodana Trkulje, Pavla Aksentijevića, Tamare Obrovac, Del Arno Banda, Kirila, Borisa Kovača, ali i mnogih gostujućih umetnika iz Španije, Francuske, Austrije, Nemačke, Mađarske, Kameruna, Turske, Bugarske, Portugala, Finske, Ukrajine, sa Kipra...