1. oktobar, 19.00 - PREDAVANJE Slike savremenog Brazila i izložba

Share


Sinoć, u 19 časova otvorena je izložba i održano predavanje na temu “Slike savremenog Brazila” u prostorijama Omladinskog kluba “Skladište”.
Na putovanje kroz ovu daleku i egzotičnu zemlju poveo nas je novinar Predrag Dragosavac, čija se radio-emisija “Brazilska čorba” emitovala od 2006. do prošle godine na talasima Radio Beograda 202. Cilj predavanja je bio da zainteresovanoj publici - kroz priču o svakodnevnom životu, kulturi, sportu, ekonomiji, turizmu itd, kao i kroz brojne fotografije i video snimke - približi različite "stvarnosti" ove velike i kompleksne zemlje.
Izložbu slika brazilske autorke, naivne slikarke Ermelinde de Almeide otvorio je ambasador Brazila u Beogradu, njegova ekselencija Alešandre Ador Neto, koji je ovim povodom posetio Suboticu i predstavnike gradske uprave. Izložba je realizovana u saradnji sa Ambasadom Brazila u Beogradu i biće postavljena do 11. oktobra.

…Brazilci se drže nonšalantno. U avion se ukrcavaju polako. “Tranquilo... Tranquilo...”  Ne žure i ne uzbuđuju se. Njihov svet ne propada zbog kašnjenja. Elegantne stjuardese u "Sarong Kebaya" uniformama, koje su stilizacija tradicionalne singapurske nošnje, strpljivo čekaju i dočekuju. Decentni smešak sleduje svakom putniku…

Brazil je već duže vreme "svetska tema", ali ne samo zbog toga što će tamo biti održano Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i Olimpijada 2016. godine. Uprkos visokoj stopi kriminala i brojnim  drugim kontradiktornostima, postao je svetska sila u pravom smislu reči; u jeku svetske ekonomske krize doživljava rast, obara rekorde zaposlenosti (nezaposlenost je ispod pet odsto!) i od kraja prošle godine je i zvanično šesta ekonomija sveta.
Paradoks je, međutim, i dalje njegov "kamen temeljac". Današnji Brazil nije ništa manje "zemlja kontrasta" nego što je to bio pre više od pola veka, kada ga je tako okarakterisao antropolog Rože Bastid (Roger Bastide). U stvari, mnogo je različitih Brazila - geografski, socijalno, klasno, kulturno...
Cilj predavanja "Slike savremenog Brazila" jeste da zainteresovanoj publici -  kroz priču o svakodnevnom životu, kulturi, sportu, ekonomiji, turizmu itd, kao i kroz brojne fotografije i video snimke, približi različite "stvarnosti" ove velike i kompleksne zemlje.
Izložba će biti postavljena do 11. oktobra.


p

strong