4. oktobar, 19.30 – PREDAVANJE: STARI BIOSKOPI I SUBOTIČKE FILMSKE ZVEZDE

Share


Predavanje i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Darko Čović - subotički Charles Bronson" - u okviru ciklusa SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PROŠLOSTI SUBOTICE - A NISTE SMELI DA PITATE

PREDAVANJE: Stari bioskopi i subotičke filmske zvezde
Predavač: Dejan Mrkić

Šezdesete, sedamdesete, osamdesete u Subotici. Bioskop je nekada za mlade Subotičane značio mnogo više od puke zabave. Nije fraza kada se kaže da je film bio jedinstveni prozor u svet. Donosio je sa sobom tektonske promene u modi ili čak muzičkim trendovima koji su se tokom dvadesetog veka menjali mnogo brže nego danas.

„Bionja“ je bio jedno od glavnih mesta za izlazak ali je imao i obrazovni karakter, bilo da su u pitanju partizanski filmovi ili oni koji za temu imaju čulni rad na bazi elementarnih poriva – seks.
Na ovom mestu se treba podsetiti da je to vreme kada televizija ima samo jedan kanal, kada je starija generacija u svom iskustvu imala mnogo ozbiljnija vremena te je stoga na mladima bilo da kako znaju i umeju iznesu teret modernizacije stila života koji je nametao užurbani 20. vek.
Mnogo toga važnog se dešavalo u tami bioskopskih sala „Jadran“, „Zvezda“, „Radnički“, „Lifka“...
O tome i sličnom biće reči na predavanju: "Stari bioskopi i subotičke filmske zvezde".

„Darko Čović – subotički Charles Bronson“
Autor:

Sasha D Arc, alias Darko Čović, junak dokumentarnog filma

Ako bi pitali žensku polovinu gledališta za omiljeni film, veliki broj bi dao glas priči „Zgodna žena“ sa Džulijom Roberts i poznatom scenariju - „preko trnja do zvezda“.
Dečaci su u dobroj većini odrasli uz akcione filmove i danas bolje pamte likove iz tih priča nego iz lektire. Ne samo Bruce Lee-a i Van Damme-a, već će vam mnogi kao iz topa odgovoriti ko je bio negativac - Tong Po ili Bolo. Protekle dve decenije dečaci su, kao nikad pre, pred ogledalom uvežbavali opake likove, ne bi li poboljšali svoj status u čoporu.
Filmska magija, ipak, ima ograničeno trajanje. Svi mi gledaoci vraćamo se svakodnevnim životima i retko kada se zapitamo gde su sada likovi sa velikog platna.
Jedan od njih, rodom iz Subotice a nastanjen u Rimu, proveo je vikend u starom kraju i družio se sa filmskom ekipom portala GradSubotica.co.rs.

Dejan Mrkić Lansky je tvorac popkulturne istorije Subotice dvadesetog veka. Kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova. Do sada je objavio preko 200 priča (na www.gradsubotica.co.rs u rubrici Stari grad) i dva dokumentarna filma.


img src=