8. oktobar, 19.30 – LEDOLOMAC PREDSTAVLJA

Share


LEDOLOMAC PREDSTAVLJA:
Promocija romana „Nemirni talasi“ Miroslava Petrekanovića

U cilju podsticanja kulturne produkcije i pružanja podrške mladim autorima ili grupama autora sa teritorije Grada Subotice, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” je u oktobru prošle godine raspisala Konkurs za prvo autorsko delo - LEDOLOMAC. Konkurs je bio osmišljen sa namerom da ohrabri mlade autore da realizuju svoja prva umetnička dela i na taj način probiju led do umetničke i stručne publike.
Miroslav Petrekanović je jedan od dobitnika sredstava na konkursu LEDOLOMAC za književno delo, roman “Nemirni talasi“. Osim ovog dela, Miroslav je autor velikog broja neobjavljenih kratkih književnih dela, tri romana i manjeg broja pesama. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, profesionalno se bavi šahom i voditelj je škole tektonik elektro plesa.

Recenzija knige (Marija Ilić):
Prvi roman Miroslava Petrekanovića „Nemirni talasi“, nagrađen na konkursu „Ledolomac“ (za prvo autorsko delo) Fondacije „Danilo Kiš“, donosi priču o Zoranu Petronijeviću, usamljenom 35-godišnjaku, kome se usled jednog izbora, koji zavodeći nameće „naše doba“, dešava čudan splet okolnosti razvijen po planu kriminalističkog sižea. U težnji da uredi život „kako valja“, da zasnuje porodicu i stalno zaposlenje, da bude „uzoran sin“ svojih roditelja, Zoran će proći kroz svojevrsno avanturističko iskustvo, koje ga, ipak, u suštini ne menja. Autor zadržava svog junaka na „moralnom ostrvu“ neuprljanih ruku, no ipak, u nemogućnosti da ga spase od razočaranja. U sublimiranoj slici sveta na brodu, gde se Zoran našao, i sveta u kome diplomirani pravnici postavljaju klima uređaje, iz koga je Zoran otišao i u koji će se vratiti, zatvara se jedan epizodni krug Zoranove sudbine, koju autor gotovo filmskom sceničnošću prikazuje kao jednu moguću realizaciju budućnosti.

U ponedeljak, 8. oktobra sa početkom u 19.30 sati, u Omladinskom klubu „Skladište“  predstavljen je njegov samizdat - roman prvenac “Nemirni talasi“. 
Promociju je vodila Marija Ilić, diplomirani filolog (master) za književnost i srpski jezik.

Marija Ilić (Niš, 1984). Završila Filozofski fakultet u Nišu, grupa za srpsku i komparativnu književnost. Po političkom opredeljenju - humanista; po veroispovesti - kosmoteista. Od 2009. radi kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi u Bajmoku. Književnom kritkom počela je da se bavi tokom studija, objavljujući radove u književnim časopisima. Njen diplomski rad objavljen je 2010. godine kao knjiga eseja "Isto i drugo". Živi u Subotici.