28. decembar, 19.30 – PREDAVANJE : ŠIZILIŠTE

Share


Ciklus: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PROŠLOSTI SUBOTICE - A NISTE SMELI DA PITATE

PREDAVANJE: ŠIZILIŠTE
Predavač: Dejan Mrkić

Šezdeseta godina dvadesetog veka u Evropi. Stari kontinent se oporavio od ratnih razaranja i počinje “dolce vita”. U to vreme stasava i prva generacija mladih koji imaju višak slobodnog vremena, neopterećeni socijalnim problemima i ideologijom. Film, sport, moda i popularna muzika, to je ono što zanima „baby boomere“. Radio Luxemburg, prva komercijalna stanica velikog dometa, širi pandemiju koja je krenula iz SAD pedesetih, a sada, sa novom energijom, i iz Engleske. Muzika za ludi mladi svet – Rock 'n' Roll!

Nova pojava na muzičkoj sceni su VIS-ovi (vokalno-instrumentalni sastavi) sastavljeni od, neretko, samoukih omladinaca, sa ručno rađenom ili doterivanom opremom. Prezreni od starijih kao „padavičari“, „električari“, „čupavci“, „bitlzi“... Dugačak je spisak posprdnih imena za muzičku avangardu koja neguje novu BIT muziku (tada se naziv „Rock 'n' Roll“ odnosio, prvenstveno, na njegov bazični, izvorni oblik).
Subotička omladina je, naravno, na prečac osvojena. Svira se na igrankama u školama, na čajankama, u salama u Harambašićevoj, „Partizanu“ i ostalim mestima, popularno zvanim – „šizilišta“.

Dejan Mrkić Lansky je tvorac popkulturne istorije Subotice dvadesetog veka. Kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova. Do sada je objavio preko 200 priča (na www.gradsubotica.co.rs u rubrici Stari grad) i dva dokumentarna filma.