2-30. oktobar, 20.00 - ALFRED HITCHCOCK PRESENTS

Share


Senka sumnje (1943)

Dvoje ljudi doručkuje za stolom ispod koga se nalazi bomba. Ako eksplodira, to je iznenađujuće. A ako ne...
Ser Alfred Džozef Hičkok je imao običaj da ovim rečima prikaže temu koja se provlačila kroz većinu njegovih filmova, neizvesnost. Gledaoce svojim inovativnim korišćenjem kamere postavlja u ulogu nekoga ko na blizak, a sakriven, gotovo voajerski način posmatra likove i njihovo intrigama obilato putovanje. Zahvaljujući istančanom osećaju za detalje i oštrom umu, strogim kreativnim procesom i sposobnošću da izmami emocije publike dospeo je do mesta najvećeg britanskog, a po nekima i svetskog režisera svih vremena.

Dobrodošli na drugi mini filmski festival Volonterskog kultur kluba Fondacije "Danilo Kiš" na kom vam predstavljamo pet radova Alfreda Hičkoka iz njegove holivudske ere. Od "Senke sumnje" do "Psihoa", provešćemo vas kroz dve od neverovatnih šest decenija rada ovog velikana filmskog stvaralaštva. Imaćete priliku da se sami uverite u sposobnost "Majstora Neizvesnosti" da veže publiku za sedište i zaustavi dah, a i da nasmeje u situacijama u kojima niko to ne očekuje. Zbog obilja detalja i raznovrsnih tema i podtema u njegovim filmovima, gledanje Hičkokovih radova predstavlja i test percepcije, pored očekivane zabave koju pružaju filmske projekcije.
Ako ste ljubitelj psiholoških trilera, ili ste samo znatiželjni, ili nemate pametnijeg posla utorkom uveče, navratite do "Skladišta", smestite se u koliko-toliko udobne stolice koje imaju ili nemaju bombe. Nakon odgledanih filmova nas očekuju otvorene diskusije i razmena utisaka. Na kraju,  možda ćete se iznenaditi, a možda...


Senka sumnje (1943)…………………………………………………………………………………………………… 2.10.2012. 20h
Pozovi M za ubistvo  (1954)……………………………………………………………………………………………9.10.2012. 20h
Prozor u dvorište (1954)………………………………………………………………………………………………16.10.2012. 20h
Vrtoglavica  (1958)………………………………………………………………………………………………………23.10.2012. 20h
Psiho  (1960)………..…………………………………………………………………………………………………… 30.10.2012. 20h