Volontiraj širom Evrope u 2014-toj!

Share


Pozivamo sve mlade od 18 do 30 godina, koji žele da unaprede svoja znanja, steknu iskustva u pojedinim oblastima interesovanja, te volontiraju u trajanju od dva do dvanaest meseci u akreditovanim organizacijama širom Evrope i u Turskoj, da se prijave na program EVS i tako iskoriste jedinstvenu priliku da dožive ovo nezaboravno iskustvo!
Na program mogu da se prijave i mlade osobe sa smanjenim mogućnostima.
Program je besplatan.

ŠTA JE TO EVS? EVS (Evropski volonterski servis) se realizuje u okviru programa Mladi u akciji i omogućava mladima da besplatno borave u nekoj od EU zemalja, u organizaciji koju sami odaberu. Odlaskom i volontiranjem u nekoj od akreditovanih EVS organizacija u Evropi i u Turskoj volonteri imaju priliku da steknu značajno iskustvo, upoznaju kulturu i jezik podneblja u kome borave, ostvare nove kontakte i prijateljstva, aktivno učestvuju u društvenom životu zajednice, i unaprede znanje engleskog jezika.

ŠTA OD TOGA IMAM JA?
Tokom boravka u novom okruženju volonteri se suočavaju sa različitim izazovima. Mladi koji se odluče da iskuse EVS uče da se prilagode novoj sredini, razvijaju različite socijalne i profesionalne veštine, postaju samostalniji i spremniji za budući profesionalni razvoj. Oni, naravno, u tome nisu sami - organizacija domaćin je tu da im pomogne da lakše prevaziđu izazove. Organizacija koja volontera ugosti obezbeđuje mu potrebne uslove za život (ugodan smeštaj, hranu i džeparac), pruža korisne informacije o svakodnevnom životu, uključuje volontera u projekte koje realizuje, pruža podršku pri poseti trening seminara za upoznavanje drugih volontera koji su se prijavili za isti program u datoj zemlji, obezbeđuje određen broj časova za učenje jezika sredine. Osim toga, svaki volonter ima svoje slobodno vreme i odmor koji može da iskoristi za putovanje u regionu ili šire.
Nakon uspešno sprovedenog projekta, na kraju svog EVS iskustva volonter dobija sertifikat koji svedoči o kompetencijama koje je razvio volontirajući. Taj sertifikat se zove Youth Pass. Youth Pass vrednuje i čini zvaničnim neformalno obrazovanje stečeno kroz participaciju u programima Evropske unije pod nazivom Mladi u akciji. Sertifikat se izdaje na ime volontera i može da se uvrsti u CV, što značajno povećava šanse za zapošljavanje mladima bez prethodnog radnog iskustva. On se visoko vrednuje pri zapošljavanju u Evropskoj uniji, a sve više i u domaćim i stranim firmama u Srbiji.

KOJE SU MOJE DUŽNOSTI?
Volonteri imaju i svoje obaveze. Za vreme boravka u izabranoj organizaciji volonter treba da obavi svoje zadatke postavljene u okviru delatnosti te organizacije, kao i da aktivno učestvuje u radu organizacije i na taj način uči. Volonteri nikako ne smeju da služe kao zamena za nekog od zaposlenih u toj organizaciji, nego sprovode svoj lični projekat kojim su aplicirali za datu poziciju u odabranoj EVS akreditovanoj organizaciji.

KOME DA SE OBRATIM?
Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ je jedna od tri akreditovane organizacije u Subotici koja može da vas uputi, pripremi i pošalje u izabrane zemlje. Organizacija priprema budućeg EVS volontera za put, upoznaje ga sa obavezama prema ugostiteljskoj organizaciji i pravima koje volonter ima tokom boravka. Fondacija pruža pomoć od početka do kraja EVS projekta volontera, od traženja odgovarajuće organizacije, pisanja CV-a i motivacionog pisma, preko pripreme volonterskog projekta, ugovora i dokumenata, treninga za pripremu pre odlaska, tokom volonterskog projekta, pa sve do vraćanja u našu zemlju.

Za pretragu odgovarajuće akreditovane organizacije po oblastima i zemljama se koristi sledeća adresa: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

Za sva pitanja i dodatne informacije, te u slučaju zainteresovanosti za EVS program, možeš da nam se obratiš lično na adresi: Park Ferenca Rajhla 12a (zgrada Jadran, I polusprat), putem telefona: 024/523-566 ili e-maila: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Čekamo te!