Share


FOTO SAFARI

U okviru letnje Foto radionice FOKUS Fondacije koju vodio Edvard Molnar, fotograf iz Subotice, održan je i palićki Foto safari....

 


(Izvod iz štampe, "Subotičke", septembar 2006)

U FOTO-RADIONICI KOJU VODI EDVARD MOLNAR, OSNOVE TEORIJE I PRAKSE UČI DVADESETAK MLADIH SUBOTIČANA

SAMO OTVORITE OČI!

Svi su različiti, ali imaju nešto zajedničko -- ljubav prema fotografiji, radoznalost i oko za detalje. Dvadesetak polaznika foto-radionice Fondacije "Fokus", koju od juna meseca vodi mladi subotički fotograf Edvard Molnar, nalaze se svake nedelje i uče kako da naprave fotografije koje će, kako kažu, ostaviti jak utisak. Nije važno da li pozitivan ili negativan. Zatekli smo ih okupljene oko laptopa kako zajednički komentarišu fotografiju Maje Petrić, nastalu na letovanju. Desetak glava oko jednog ekrana i mnoštvo komentara. Uobičajen čas fotografije?

-- Iako tu ima i teorije, više je prakse, sa polaznicima delim svoja iskustva i trudim se da ga i oni što više steknu. I danas smo fotografisali malo u gradu: dvorište iza Bioskopa "Korzo", zgradu Pozorišta, ali sa druge starne. Puštam ih da razviju svoj individualni pristup, ideje. Najintenzivnije smo radili na Paliću, za vreme "Samer tripa" (Summer 3P), i to ne na žurkama, nego danju, na Muškom štrandu, bazenu molu... -- priča Edvard koji "učenicima" savetuje da dobro otvore oči, više nego obično kada prolaze bilo gde jer "i u Subotici svašta možeš da vidiš": -- Prošetaš Korzom i u svako doba dana uvek je drugačije, samo treba malo više koristiti čulo vida i, naravno, malo tehnike.

Maja Petrić koja se nedavno vratila sa letovanja, u radionicu je donela fotografije koje je napravila na moru. Objašnjava gde i kako:

-- Bilo nam je dosadno na plaži, gledali smo u more, okolinu... Krenula sam u potragu za motivima, obične sitnice privuku oko: priroda, detalji. Penjali smo se na planinu i fotografisali more od gore.

Aron Molnar priznaje da je, otkada se bavi fotografijom, "dužina prolaska kroz grad tri puta povećana" jer na sve obraća pažnju!

Cilj Zlate Vojnić Kortmiš je da napravi fotografiju koja će ostaviti jak utisak:

-- Utisak je bitan. S obzirom da mi je tehnika slabija strana, potrudiću se da nešto naučim, da sa tehničke strane napravim bolju fotografiju. A što se teme tiče, uvek me ponese trenutak, ne planiram šta ću da fotografišem. Ali kada budem napravila tu pravu, jednostavno ću znati.

Kristina Vukdelija je u radionicu došla sa vrlo malo znanja iz ove oblasti. Dovela ju je čista radoznalost, a sada je na (dobrom) putu da je zadovolji. Iako ne namerava da se ozbiljnije posveti fotografiji, iskustvo koje je ovde stekla, puno će joj značiti.

U foto-radionici zatekli smo i mladu subotičku umetnicu Suzanu Donoslović, članicu "Grupe Q". Pitamo je da li se i kako kažu dve umetnosti:

-- Super se slažu! Definitivno. Meni je ovo super iskustvo, kao da sam tek sada progledala, mada sam i do sada uočavala neke druge stvari koje većina nije. Jedva sam dočekala da mi se ukaže mogućnost da saznam nešto novo u vezi sa fotografijom. Moje slike su zapravo krenule od fotografije, između slika i fotografija je veza jako tesna.

Nikola Lučić, jedan od onih mladića koji će sesti u auto i sa društvom se odvesti na Durmitor, u prirodu, takođe se našao u ovoj maloj ali predanoj grupi. Kaže da boravak u prirodi jeste inspiracija za fotografisanje, i da je možda tako i rođeno njegovo interesovanje za ovu umetnost. Sve je krenulo kao dobra zabava, "a posle se pretvorilo u uživanje" -- iskren je. "Što više saznaš, više uživaš. Praviš fotografije, koliko stane u memoriju -- sa novom opremom sve više". On koristi digitalni foto-aparat marke "Panasonik". Kaže da marka nije presudna. Kao ni to da li fotografišeš klasičnim ili digitalnim aparatom. Mnogo toga zavisi od opreme, ali ne -- sve. A motivi? To je već posebna priča:

-- Uvek je malo drugačije, neki motivi ti dosade, pa tražiš i nalaziš uvek nešto novo. Sve zavisi u kakvom si raspoloženju. Može i Subotica da bude interesantna, zavisi kako gledaš, posmatraš... Fotografija je odraz unutrašnjih stanja. Ti deluješ na nju. Ali i obrnuto. I ona deluje na tebe.

Tatjana Mandić