20. decembar, 19.30 - PROMOCIJA KNJIGE: “BLISTAVO I STRAŠNO, drugi deo“

Share


Promocija knjige “Blistavo i strašno, drugi deo” održala se u Omladinskom klubu “Skladište” u četvrtak, 20. decembra sa početkom u 19.30 časova. Na promociji je sa glumicom Brankom Petrić, suprugom pokojnog glumca Bekima Fehmiua, razgovaro Petar Mitrić, selektor Festivala Evropskog filma Palić.

Prvi deo biografije Bekima Fehmiua, jednog od najvećih glumaca koji su ponikli na našim prostorima, “Samizdat B92” objavio je 2001. godine. Knjiga "Blistavo i strašno" izazvala je veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike. Fehmiu je 1989. završio i nastavak biografije koji će se posle više od 20 godina od nastanka konačno naći pred čitaocima. Prva knjiga memoara govorila je o ranim godinama glumčevog života, detinjstvu i mladosti - opisuje njegov život od rođenja, 1936. godine u Sarajevu, života na Kosovu, pa sve do 1955, kada je primljen za člana drame Prištinskog pozorišta. 
Druga knjiga govori o razvoju uspešne glumačke karijere u bivšoj Jugoslaviji i svetu, kao i o njegovom doživljaju raspada Jugoslavije. U nastavku memoara Bekim Fehmiu pisao je o vremenima kada je igrao čitav niz uloga koje su promenile istoriju naše kinematografije i ostavile zapažen trag i u svetskim umetničkim tokovima. On govori i o svojim prvim koracima u pozorištu u Prištini, u beogradskoj pozorišnoj akademiji, zatim o JDP-u, Ateljeu 212, Kino klubu Beograd, radu sa rediteljem Aleksandrom Petrovićem, o prvom ugovoru sa Dinom de Laurentisom (dobitnikom "Oskara" za životno delo), o filmu "Deps", u produkciji Branka Lustiga, koji je takođe dobio "Oskara" kao producent filma "Gladijator". Njegove uloge u "Specijalnom vaspitanju", "Skupljačima perja", "Odiseju", "Avanturistima", "Roju", "Putu", "Toplim godinama", "Dezerteru" ostale su upamćene kao glumačka remek-dela.
Branka Petrić je rođena 1937. u Novom Vinodolskom. Prve glumačke korake naučila je od Marije Crnobori da bi kasnije zajedno sa njom igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Fakultet dramskih umetnosti završila je u Beogradu. Supruga je pokojnog Bekima Fehmiua i majka Hedona i Uliksa Fehmiua. Stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.