17. decembar, 19.30 - PUTUJEM U EVROPU I VOLONTIRAM!

Share


Da li želiš da živiš u Francuskoj godinu dana i upoznaješ mentalitet, običaje i kulturu te romantične zemlje a da pritom učiš jezik, sklapaš poznanstva i pomažeš lokalnoj organizaciji u sprovođenju njihovog programa..., da upoznaš španski temperament dok realizuješ neku svoju ideju ili da iskusiš život u slovačkim planinama? Sanjaš li o tome da budeš koristan/a društvu i da pomogneš? Želiš li da upoznaš mnogo novih neobičnih ljudi iz najrazličitijih krajeva Evrope koji su kao i ti krenuli u avanturu koja će se pamtiti ceo život? Hoćeš li da saznaš kako je živeti u nekom drugom gradu, zemlji, društvu? Kakav je osećaj imati cimera/ku iz Holandije ili Rumunije? Želiš li da preuzmeš inicijativu i pišeš projekte koji će biti realizovani u okviru tvog volonterskog boravka? I sve to besplatno, o trošku Evropskog volonterskog servisa koji je osnovan sa ciljem da svaki mladi Evropljanin upozna kontinent na kom živi i ljude koji ga okružuju bez obzira na granice. Volontiranje po programu EVS- a je pravo koje ima svako od svoje 18. do 30. godine.

Promocija Evropskog volonterskog servisa pod nazivom “Putujem u Evropu i volontiram” održala se u ponedeljak, 17. decembra sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu „Skladište“.
Interaktivnu promociju, vodila je Sonja Velić, članica Volonterskog kultur kluba Fondacije „Danilo Kiš“, kao i Sabina Roža, volonterka koja je svoju EVS šansu iskoristila volontirajući u Španiji i koja je ovom prilikom podelila svoja internacionalna iskustva predstavljajući svoj volonterski život „na španski način“. 
Fondacija “Danilo Kiš“ je akreditovana za program Evropskog volonterskog servisa od juna 2010. godine. Zadatak zaposlenih u Fondaciji je da pošalju budućeg EVS volontera u drugu evropsku organizaciju tako što će napisati projekat za njega i ugovoriti i dogovoriti sve u vezi sa njegovim odlaskom, kao i da ugošćuje volontere iz drugih evropskih zemalja.
Dođi da saznaš koja su tvoja prava i šanse za putovanje u Evropu!

Sonja Velić, diplomirani psiholog, rođena je 21.oktobra 1988. godine u Subotici. U poslednjih pet godina, paralelno sa formalnim obrazovanjem, kao članica nekoliko nevladinih organizacija i Volonterskog kultur kluba Fondacije „Danilo Kiš“, redovno učestvuje na treninzima, seminarima, omladinskim razmenama, radionicama i volonterskim akcijama, tokom kojih je imala priliku da se upoznaje sa projektom Mladi u Akciji i Evropskim volonterskim servisom (EVS) koji je deo tog projekta.
Tokom 2011. godine postaje EVS mentor za dva internacionalna volontera (u Fondaciji „Danilo Kiš“) sa kojima kroz individualne sastanke i pomoć u konstruisanju i sprovođenju plana učenja, radi na njihovoj adaptaciji na novu životnu sredinu. Svoje znanje i iskustvo vezano za EVS proširuje učešćem na treninzima „Let's EVS now“ u Subotici i „EVS SUPERMEN- trening za EVS SUPERvizore i MENtore“ u Beogradu, realizovanim u okviru MUA projekta. Želju da i sama postane EVS volonter potvrđuje svakodnevnom pretragom baze organizacija akreditovanih za EVS, u potrazi za što boljim projektom koji će joj pružiti izuzetno iskustvo i šansu za lični razvoj.

Sabina Roža je rođena 1990. godine u Bačkoj Topoli gde je završila i Gimnaziju. Studentkinja je filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Provela je šest meseci volontirajući preko Evropskog volonterskog servisa u Andaluziji (Španija). Izuzev španske kulture, tamo je upoznala jedan potpuno novi svet, fantastičan jezik i istoriju države. Trenutno živi u Bačkoj Topoli, piše za omladinski časopis „Képes Ifjúság”. Od sledećeg septembra planira da studira španski jezik u Mađarskoj.


Fondacija "Danilo Kiš" kontinuirano radi na programu EVS i mogućnost volontiranja je otvorena tokom cele godine:

Volontiraj širom Evrope!

Pozivamo sve mlade od 18 do 30 godina, koji žele da unaprede svoja znanja, steknu iskustva u pojedinim oblastima interesovanja, te volontiraju u trajanju od dva do dvanaest meseci u akreditovanim organizacijama širom Evrope i u Turskoj, da se prijave na program EVS!
Na program mogu da se prijave i mlade osobe sa smanjenim mogućnostima.
Program je besplatan.


ŠTA JE TO EVS? EVS (Evropski volonterski servis) se realizuje u okviru programa Mladi u akciji i omogućava mladima da besplatno borave u nekoj od EU zemalja, u organizaciji koju sami odaberu. Odlaskom i volontiranjem u nekoj od akreditovanih EVS organizacija u Evropi i u Turskoj volonteri imaju priliku da steknu značajno iskustvo, upoznaju kulturu i jezik podneblja u kome borave, ostvare nove kontakte i prijateljstva, aktivno učestvuju u društvenom životu zajednice, i unaprede znanje engleskog jezika.

ŠTA OD TOGA IMAM JA? Tokom boravka u novom okruženju volonteri se suočavaju sa različitim izazovima. Mladi koji se odluče da iskuse EVS uče da se prilagode novoj sredini, razvijaju različite socijalne i profesionalne veštine, postaju samostalniji i spremniji za budući profesionalni razvoj. Oni, naravno, u tome nisu sami - organizacija domaćin je tu da im pomogne da lakše prevaziđu izazove. Organizacija koja volontera ugosti obezbeđuje mu potrebne uslove za život (ugodan smeštaj, hranu i džeparac), pruža korisne informacije o svakodnevnom životu, uključuje volontera u projekte koje realizuje, pruža podršku pri poseti trening seminara za upoznavanje drugih volontera koji su se prijavili za isti program u datoj zemlji, obezbeđuje određen broj časova za učenje jezika sredine. Osim toga, svaki volonter ima svoje slobodno vreme i odmor koji može da iskoristi za putovanje u regionu ili šire.
Nakon uspešno sprovedenog projekta, na kraju svog EVS iskustva volonter dobija sertifikat koji svedoči o kompetencijama koje je razvio volontirajući. Taj sertifikat se zove Youth Pass. Youth Pass vrednuje i čini zvaničnim neformalno obrazovanje stečeno kroz participaciju u programima Evropske unije pod nazivom Mladi u akciji. Sertifikat se izdaje na ime volontera i može da se uvrsti u CV, što značajno povećava šanse za zapošljavanje mladima bez prethodnog radnog iskustva. On se visoko vrednuje pri zapošljavanju u Evropskoj uniji, a sve više i u domaćim i stranim firmama u Srbiji.

KOJE SU MOJE DUŽNOSTI? Volonteri imaju i svoje obaveze. Za vreme boravka u izabranoj organizaciji volonter treba da obavi svoje zadatke postavljene u okviru delatnosti te organizacije, kao i da aktivno učestvuje u radu organizacije i na taj način uči. Volonteri nikako ne smeju da služe kao zamena za nekog od zaposlenih u toj organizaciji, nego sprovode svoj lični projekat kojim su aplicirali za datu poziciju u odabranoj EVS akreditovanoj organizaciji.

KOME DA SE OBRATIM? Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ je jedna od tri akreditovane organizacije u Subotici koja može da vas uputi, pripremi i pošalje u izabrane zemlje. Organizacija priprema budućeg EVS volontera za put, upoznaje ga sa obavezama prema ugostiteljskoj organizaciji i pravima koje volonter ima tokom boravka. Fondacija pruža pomoć od početka do kraja EVS projekta volontera, od traženja odgovarajuće organizacije, pisanja CV-a i motivacionog pisma, preko pripreme volonterskog projekta, ugovora i dokumenata, treninga za pripremu pre odlaska, tokom volonterskog projekta, pa sve do vraćanja u našu zemlju.

Za pretragu odgovarajuće akreditovane organizacije po oblastima i zemljama se koristi sledeća adresa: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

Za sva pitanja i dodatne informacije, te u slučaju zainteresovanosti za EVS program možete da nam se obratite lično na adresi: Park Ferenca Rajhla 12a (zgrada Jadran, I polusprat), putem telefona: 024/523-566 ili e-maila: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


Čekamo vas!