28. decembar, 22.00 ¬– VEČERNJA IGRANKA

Share


Kreativni i uvek originalni članovi Volonterskog kultur kluba Fondacije “Danilo Kiš“ organizovali su za završetak radne i aktivne 2012. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ igranku po ugledu na one koje su se održavale na istom mestu kada se ovaj prostor zvao „Šizilište“. 
Svi koji volite Bitlse, Elvisa, Kridense, Čaka Berija, Roja Orbisona, Dženis Džoplin, Sonikse, kao i legende domaće muzike poput Đorđa Marjanovića, Bisere Veletanlić, Džentlmena, Crnih bisera, Elipsi, Zlatnih dečaka i mnogih drugih, došli su u petak, 28. decembra u 22 časa u „Skladište“ da zajedno osete duh tih romantičnih godina kada je sve, prema pričanju naših starih, bilo lepše i bezbrižnije.

Inicijatorke igranke, domaćice večeri, ali i najzaslužnije za odabir muzike i atmosferu bile su volonterke Ivana Perić i Marijana Mančev, koje su uz pomoć ostalih volontera uredile “Skladište“ i dočarale nam u toj noći duh pedesetih i šezdesetih godina. 
Na igranci se posluživao bezalkoholni voćni punč.
Ulaznica za igranku bio je obavezan dres kod pedesetih i šezdesetih godina! 

Saveti za dress kod:

Mali saveti za sve koji ne znaju da je muzika tih godina bila revolucionarna i da je tako popularna morala uticati i na modu:
Za one koji nisu bili naročito oduševljeni idejom buntovništva, kombinacije su bile jednostavne sa malim edž vajbom. Za muškarce su to bile obavezne farmerice, jer pedesetih godina one postaju simbol pobunjenih tinejdžera, zatim majice sa V izrezom, kragnom i tri dugmenceta, džemperi i jakne u neupadljivim bojama. Od obuće najbolji izbor su bile crne oksfordice. Što se devojaka tiče, karakteristične su bile pune pufnaste kraće suknje, baletanke ili štikle, i kosa zavezana u visoki konjski rep.
Ipak, oni hrabriji su pravi predstavnici rokabilija. Ta "opasnija" strana pedesetih je dovela ovaj stil do svog vrhunca i u toj varijanti je mnogima prepoznatljiv. Upadljive i neprirodne boje kose - crna, skoro pa bela, sve nijanse crvene, roze; zatim odeće, sa printovima poput onih koji liče na isečke iz novina ili spejs printom, dvobojne majice i čuvena "ricky" jakna koju ste mogli da vidite na Rikiju Rikardu u "I Love Lucy". Svakodnevna muška kombinacija se sastojala od bajkerskih čizama ili kripersica, farmerica, takozvanih „bowling“ majica, kožne jakne (bili su pod velikim uticajem filma "The Wild One") i “duck tail“ frizure. Devojke su odbacile „girly“ i utegle se u takozvane „pencil“ suknje sa dubokim strukom, dužine do kolena, koje su pratile liniju tela, u kombinaciji sa takođe uskim džemperima i štiklama. Alternativa su bile uske farmerice sa dubokim strukom ili kapri pantalone. Frizure i šminka su bile ono što je stavljalo tačku na i. Beti Pejdž je svakako imala veliki uticaj, jer su njene karakteristične šiške jedna od poznatijih stvari vezanih za ovaj stil. Pored ovih kratkih šiški popularne su bile i “victory rolls“ kao i „bandane“, u kombinaciji sa crnim ajlajnerom i crvenim karminom. Još kada dodate zanosne obline, jer anoreksija nije bila u modi, stičete kompletnu sliku. Eto malih saveta za dres kod!

NEKAD...


... I SAD


Komentari  

 
+3 #1 Pavle Menalo 31-12-2012 00:59
Jeste da nije bilo baš previše ljudi,ali smo se zato super proveli. :)
Citiraj