16. NOVEMBAR, 19.30 - VEDRANA RUDAN: "KOSTURI OKRUGA MADISON"

Share


U petak, 16. novembra u Omladinskom klubu “Skladište“ sa početkom u 19.30 sati održala se promocija nove knjige čuvene hrvatske spisateljice Vedrane Rudan „Kosturi okruga Madison“ koja je objavljena u izdanju VBZ Beograd. Sa autorkom je tim povodom razgovarao Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i komparativne književnosti.

Ovo je prvi put da je Vedrana posetila Suboticu, a sa okupljenim Subotičanima i Subotičankama je podelila svoje viđenje života, odnos prema muškarcima i braku za koji kaže da je „legalizovana doživotna robija za žene“. Subotičanke sa kojima smo razgovarali kažu da je Vedrana ispunila njihova očekivanja. Vedrana je na vrlo neposredan i otvoren način komunicirala sa prisutnom publikom koja je aktivno učestvovala u razgovoru. Bilo je to netipično književno veče o kojem će svi oni koji su mu prisustvovali pričati još neko vreme.

“U novom romanu 'najkontroverznije' hrvatske autorice Vedrane Rudan pratimo dvije ljubavne priče, zapravo dva ljubavna trokuta. U jednom je gospođa Pavica koja je sa 70 godina napokon pronašla ljubav svog života, ali tradicionalna je Primorka koja se ne usuđuje ostaviti svog muža. U drugom je njena kći Ana, lijepa i samosvjesna žena, koja se mora suočiti s tim da njen muž, koji je voli i kojeg voli, ima ljubavnicu. Kroz te arhetipske peripetije autorica nas vodi sigurnom rukom, pokazujući nam sve dvojbe, sumnje i strahove žena koje istovremeno i vole i boje se. Vedrana Rudan je ponovo hrabra i beskompromisna, ponovo razobličuje laži i licemjerje, ali ovaj put, što će mnoge iznenaditi, ispisuje i vrlo nježne stranice u kojima plastično i tankoćutno hvata i najfinija podrhtavanja zaljubljenog bića.
Nova knjiga Vedrane Rudan, Kosturi okruga Madison, slojevito je djelo, pisano tako kao da majka, koja posthumno šalje pismo svojoj kćeri, sjedi kraj vas i priča vam o svom zivotu, braku i djeci, te 'čovjeku svog života' kojeg je upoznala sa 70 godina. Čitajuci Kosture okruga Madison možete se nasmijati do suza, ali i proplakati od očaja. Knjiga je duhovita, mudra i životna, protkana ljubavlju i sjetom, poput lijepe portugalske fado pjesme.” (Mirjana Krizmanić)

Vedrana Rudan (Opatija, 1949) je hrvatska književnica i kolumnistkinja. Borac je za ženska prava.
Završila je Pedagošku akademiju u Rijeci – kako sama navodi „srpski ili hrvatski“ i nemački jezik. U životu je, pre nego je postala poznata, radila razne poslove - bila je učiteljica, turistički vodič, sladoledžija, novinar za više hrvatskih novina, urednica na radiju...
Poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, 1991. je dobila otkaz. Pravosnažnom sudskom presudom je 1993. vraćena na posao ali joj je bilo onemogućeno da radi pa je sama dala otkaz. Godine 2003. odlučila je da će biti književnica. Januara 2009, zbog antisemitske izjave na Dan Holokausta, dobila je otkaz na „Novoj TV“.
Piše kratkim, britkim stilom, duhovito, „bez dlake na jeziku“. Uzima u zaštitu one koji su ostali bez posla, sirotinju, ugrožene žene, običan narod. Na meti su joj tajkuni, vlast, bankari, hipokrizija u Crkvi, privatizacija, ulazak Hrvatske u NATO, i mnoge druge. Član je Hrvatskog društva pisaca, a knjige su joj prevođene na engleski, nemački, poljski, slovenački, ruski, makedonski, mađarski. Po knjizi „Uho, grlo, nož“ rađene su pozorišne predstave u hrvatskom Teatru 101 i srpskom Ateljeu 2012.

Snimak večeri sa Vedranom Rudan:

I deo

II deo


border=