IZLOŽBA PLAKATA IRANSKIH FILMOVA ŽIVOTA

Share


U okviru ciklusa “Kulture sveta u Skladištu” i predstavljanja iranske kinematografije tokom novembra je u galeriji “Skladišta“ otvorena izložba plakata iranskih filmova. Izložba je realizovana u saradnji sa Iranskim kulturnim centrom u Beogradu, a otvorio ju je ataše za kulturu Irana Taghi Mamivand. Posetioci su od iranskog atašea imali priliku da čuju nešto više o kulturi i kinematografiji Irana, a tokom večeri se posetiocima služio čaj kao tradicionalni napitak u ovoj dalekoj egzotičnoj zemlji.

Subotičani će do kraja meseca biti u prilici da pogledaju izložbu plakata kultnih iranskih filmova, koji su u poslednjoj deceniji najpoznatiji kulturni proizvod na Zapadu. Veliki broj iranskih sineasta učestvuje na filmskim festivalima u svetu, gde gotovo redovno osvajaju prestižne nagrade. Imena Abbasa Kiarostamija, Jafara Panahija, Majida Majidija, Dariush Mehrjuija, Mohsena Makhmalbafa i njegove kćerke Samire poznata su na čitavoj planeti.
Nakon otvaranja i razgledanja izložbe, posetioci su mogli da pogledaju iranski dugometražni igrani film HAJAT (2005) u režiji Gholam Reza Ramezanija.


border=