29. novembar 2012. - Zoran Milivojević - Da li smo emocionalno pismeni?

Share


ZORAN MILIVOJEVIĆ SINOĆ U PREPUNOM “SKLADIŠTU” ODRŽAO PREDAVANJE NA TEMU: DA LI SMO EMOCIONALNO PISMENI?

Kako školovati srce? Koje su tipične emocionalne greške? Kako ljudi ekonomišu primanjem i davanjem ljubavi? Kako uticati na emocionalni razvoj drugih? Gde ste na skali emocionalne svesnosti?

Na ova i mnoga druga pitanja vezana za temu emocionalne pismenosti odgovore je , 30. novembra, u prepunom “Skladištu” davao naš priznati psihoterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti Zoran Milivojević. Tokom jednoipočasovnog interaktivnog predavanja koje je Milivojević održao stojeći, u znaku solidarnosti sa posetiocima koji u nastaloj gužvi nisu uspeli da dođu do stolice, on je govorio o razlikama između osećaja i osećanja, ljubavi i zaljubljenosti, različitih pristupa vaspitanju dece, o tzv. “holivudizaciji ljubavi”, predstavama ljubavi i složenosti partnerskih odnosa u različitim kulturama, mehanizmima straha i preživljavanja, o sreći… Posetioci su svoju radoznalost i zainteresovanost za teme o kojima se govorilo imali prilike da izraze putem pitanja, kao i da ponesu sa sobom kupljeni primerak neke od knjiga izdavačke kuće “Psihopolis”, čiji je Milivojević jedan od osnivača i autora koji objavljuju.

Zoran Milivojević, dr med, je psihoterapeut s dugogodišnjom praksom u individualnoj, partnerskoj i grupnoj terapiji. Prvi je u istočnoj Evropi stekao najviši stepen internacionalnog supervizora i edukatora Međunarodnog udruženja za transakcionu analizu (ITAA), kao i Evropske asocijacije za transakcionu analizu (EATA). Izabrani je međunarodni predavač na Univerzitetu” Sigmund Frojd” u Beču, supervizor u Centru za lečenje zavisnosti od zabranjenih droga Psihijatrijske klinike u Ljubljani, član predsedništva Psihijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva i predsednik Predsedništva Saveza društava psihoterapeuta Srbije, stručni direktor Psihopolis instituta, Novi Sad, predsednik TA Centra - Asocijacije transakcionih analitičara Srbije.

Autor je nekoliko izvanrednih udžbenika i knjiga od kojih se izdvajaju knjige: “Emocije – Psihoterapija i razumevanje emocija” objavljene u dva izdanja i devet štampanja (Psihopolis, 2007), “Formule ljubavi – Kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav” u dva izdanja i trinaest štampanja (Psihopolis, 2008), “Igre koje igraju narkomani – Transakciona analiza problematičnog uzimanja droga” u dva štampanja (Psihopolis, 2007). Zajedno sa nekoliko slovenačkih kolega je objavio veoma praktičan i bogato ilustrovan priručnik “Mala knjiga za velike roditelje” (2004), veliki slovenački hit o vaspitanju dece u kojem je predstavljen Milivojevićev „mercedes model" koji roditeljima i vaspitačima pomaže da pronađu balans u vaspitanju dece. Slovenačko izdanje doživelo je već tri izdanja, a Psihopolis je od prvog izdanja 2007. objavio jos četiri (2010). U najnovijoj knjizi “Uloviti ljubav” (Psihopolis, 2011) sabrane su zapažene kolumne koje autor već tri godine objavljuje u dnevnom listu Politika.

Na osnovu Milivojevićeve originalne i jedinstvene teorije emocija objavljene u njegovoj istoimenoj knjizi, Institut za kriminologiju Pravnog fakulteta u Ljubljani objavio je priručnik “Znanje o emocijama za manje nasilja u školama” (urednik dr Mitja Muršić, Ljubljana, 2011). Uz podršku Ministarstva za školstvo i sport priručnik je distribuiran svim školama u Sloveniji. Originalnost autorove misli uvrstila ga je u grupu svetskih autoriteta okupljenih oko projekta Svetska knjiga o ljubavi (The World Book of Love).
Koautor je u udžbeniku “Psihijatrija” dr Dušana Kecmanovića (1989), kao i u knjigama prof. dr Ljubomira Erića: “Psihoterapija” (Psihopolis, 2010), “Seksualne disfunkcije” i “Psihodinamika psihoterapije”.
Predavanja i radionice je održao na brojnim međunarodnim kongresima, seminarima i simpozijumima uglavnom u evropskim zemljama, ali i u Kanadi i Australiji.
Radi u privatnoj praksi. Živi i radi u Novom Sadu i Ljubljani.


PL