30. novembar 2012. - Mićun Ristić - Istorija muzičkog video spota 1965-2000.

Share


U okviru serijala „Studije pop kulture“ uvodimo vas u svet muzičkog videa kao jedinstvene audiovizuelne forme čija je bogata istorija ujedno i istorija trendova poslednjih pet dekada. Kroz period od 1965. do danas sa slikovitim primerima govorio je kritičar pop kulture Mićun Ristić.

Prvobitno zamišljen kao sredstvo muzičke i umetničke promocije muzički video je kroz svoj razvojni put prošao nebrojene faze da bi pojavom MTV-a početkom osamdesetih učvrstio svoju poziciju i ulogu marketinškog sredstva. Oslanjajući se na filmsko nasleđe ova forma oduvek služi kao prostor za inovacije i eksperimente najavljujući nove tendencije u vizuelnom izrazu.
Tokom razvoja, muzičkim videom su se bavila neka od najvećih imena kinematografije od Žan Lik Godara do Martina Skorsezea, kao što je i sam video spot bio teren za lansiranje novih reditelja poput Mišela Gondrija ili Spajka Džonza.
Bio animirani, igrani, eksperimentalni ili dokumentarni, video spot je ostao sastavni deo i kamen temeljac savremene muzičke kulture i pop kulture uopšte.