4. decembar - Ovo nije kalifornija, dokumentarni film

Share


FILMOVI SA FESTIVALA “BELDOCS EHO 2012” U “SKLADIŠTU”
Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma “Beldocs” nastavlja ciklus filmova iz selekcije ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do marta 2013. godine. Ljubitelji dokumentarnog filma su već bili u prilici da pogledaju film o zvezdi svetske umetničke scene "Marina Abramović: Umetnik je prisutan" u režiji Metjua Ejkersa. U decembru će poštovaoci dokumentarnog filma moći da pogledaju pank bajku o prijateljstvu i odrastanju u Istočnoj Nemačkoj “Ovo nije Kalifornija” nemačkog reditelja Martena Persiela.

OVO NIJE KALIFORNIJA (This Ain't California)
Režija: Marten Persiel
Nemačka, 2012, 90’
Reč je o filmu koji prkosi svim očekivanjima i daje do sada neviđen i nespecifičan prikaz života u Istočnoj Nemačkoj prikazan kroz prizmu nikad do sad dokumentovane skejterske subkulture. Kroz kombinaciju arhivskih snimaka i intervjua, decenijama nakon pada Berlinskog zida, autor na jedinstven način donosi atmosferu jednog vremena. Film prati tri tinejdžera i njihovo sazrevanje oblikovano ljubavlju prema skejtbordu i životom u specifičnim vremenima. Ovaj film donosi drugačiji pogled na život u Istočnoj Nemačkoj i udaljava se od uobičajenih mračnih stereotipa vezanih za ovaj period. Skejtbord je bio simbol slobode, nezavisnog i nesputanog američkog duha, rok i pank muzike, ukratko, bio je simbol svega čemu se vladajući režim žestoko protivio. Ipak, grupa mladih entuzijasta uspeva da se usprotivi opresivnom sistemu, skejtbord postaje njihov izlaz, način života i put ka slobodi.
Marten Persiel je uz mnogo teškoća uspeo da ostvari svoju ideju. Sa početnim budžetom od svega 3.500 evra uspeo je da započne snimanje i uz pomoć privatnih donacija završi film. Muke su se očigledno isplatile i film je započeo svoju svetsku turneju, a do sada je prikazan na festivalima u Ostinu, Palm Biču, Nešvilu, Minhenu i drugima. Najveće dostignuće postigao je na filmskom festivalu u Berlinu gde je osvojio nagradu žirija u kategoriji ,,Perspektiva nemačkog filma''.

Marten Persiel je proveo dvanaest godina putujući po Engleskoj, Španiji, Brazilu i Filipinima, radeći, tražeći inspiraciju i sklapajući prijateljstva. Rezultat su četiri dokumentarna filma, brojne reklame i muzički spotovi. Nakon što se vratio u rodni Berlin, snimio je film koji predstavlja vrhunac njegove karijere, o nečemu što je i njemu samom blisko - odrastanju skejtera u Istočnoj Nemačkoj sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Ulaz na projekciju je slobodan.