6. decembar, 19.30 – FILM: ČOVEK NA ŽICI

Share


7. avgusta 1974. godine, mladi Francuz po imenu Filip Peti, zakoračio je na ilegalno razapetu sajlu između dve njujorške kule bliznakinje, u to doba najviše zgrade na svetu. Posle skoro sata provedenog u plesu na žici, on je bio uhapšen i odveden na psihijatrijski pregled.

Film je dobitnik “Oskara” za najbolji dugometražni dokumentarni film 2009.

Man on Wire (SAD, 2008)
Režija: James Marsh
Žanr: Dokumentarni
Trajanje:91 min.

Posle šestipo godina sanjanja o ovom poduhvatu, Filip je proveo osam meseci u planiranju istog. Uz pomoć tima prijatelja i saučesnika, Filip je bio suočen sa mnogobrojnim izazovima, morao je da pronađe način da zaobiđe obezbeđenje u neboderima, da prošvercuje teške čelične sajle i opremu u zgrade, da razapne sajle između krovova zgrada, da ih ankeriše i pričvrsti dovoljno da mogu da izdrže vetrove i njihanje zgrada. Postavljanje je bilo obavljeno noću u apsolutnoj tajnosti. U 7:15 tog jutra Filip je zakoračio na sajlu na visini od preko 400 metara iznad pločnika Menhetna. Ovaj film reditelja Džejmsa Marša osvetljava ovu neverovatnu avanturu kroz svedočenja samog Filipa i njegovih saučesnika, koji su mu pomogli da ostvari ovaj neverovatni spektakl koji je ostao poznat kao artistički zločin veka.
Film je dobitnik“Oskara” za najbolji dugometražni dokumentarni film 2009. godine, kao i preko 20 nagrada na prestižnim svetskim festivalima.

Ulaz na projekciju filma je slobodan.