15. februar, 19.30 – PREDSTAVLJANJE ČASOPISA: National Geographic

Share


 

U petak, 15. februara 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ održana je promocija časopisa „National Geographic Srbija“. Časopis i društvo „National Geographic“ mnogobrojnoj zainteresovanoj subotičkoj publici predstavio je  glavni i odgovorni urednik časopisa Igor Rill, sa kojim je tim povodom razgovarao Boris Čegar, profesor filozofije.

 

 

Nakon predstavljanja i uvodnog dela, uz fotografije iz časopisa „National Geographic“ koje su se smenjivale u pozadini, gost nam je pričao o osnivanju Društva, te časopisa  „National Geographic“, širenju međunarodne mreže časopisa, o strukturi magazina, principima rada i brojnim zanimljivostima vezanih za ovaj magazin koji danas, 125 godina nakon osnivanja 13. januara 1888. godine u Vašingtonu, poznat po fotografijama, relevantnim činjenicama i vrhunskim reportažama, kao zvanično glasilo istoimenog Društva predstavlja jedinstveni prozor u svet i dalje doprinosi boljem poznavanju tla, mora i neba. Časopis izlazi na 37 jezika, a izdanje na srpskom jeziku postoji od novembra 2006. godine. Posetioci su imali i brojna pitanja za našega gosta, a po završetku razgovora imali su priliku da pogledaju i video zapis predavanja Pola Niklena, jednog od reportera ovog svetski poznatog i rasprostranjenog magazina. Na izlasku su svi posetioci dobili po primerak ovogodišnjeg januarskog izdanja časopisa „National geographic“, tematskog broja koji je povodom 125 godina od osnivanja časopisa izašao pod nazivom „Zašto smo radoznali“.

Nakon promocije publici su podeljena starija izdanja časopisa „National Geographic Srbija“.

Igor Rill (Beograd, 1970) je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odeljenju za istoriju umetnosti, a od 1993. godine stiče iskustva u štampanim medijima kao saradnik, autor rubrika, izvršni i glavni urednik. Od 2006. godine živi ostvareni dečački san kao glavni urednik časopisa „National Geographic Srbija“. Povremeno piše za blog „Suština pasijansa“, a druga relevantna iskustva sticao i kao koscenarista dokumentarnog filma „Vračar“, autor je većeg broja tekstova za kataloge likovnih izložbi, autor mail-art izložbi „Jazz in Progress“ i „Armour of Your Town“, predavač na master studijama novinarstva FPN-a u Beogradu...

 


lang= border= style=