23. februar, 21h – KONCERT: CADABRA

Share


U subotu, 23. februara nastup će održati subotički bend Cadabra - Orkestar nove muzike u Omladinskom klubu “Skladište” sa početkom u 21 čas.
Muzika Cadabre je rezultat pokušaja da se u formu muzičkog sadržaja uobliči sveukupna energija vremena kojem pripadamo i prostora u kojima živimo. Raznolikim spektrom boja, atmosfera i zvukova Cadabra pokušava da komunicira sa svojim okruženjem. Cadabra sa svojim slušaocima zajedno deli čudnovatu gorko-slatku energiju radosti i bola koju sadrže njihove pesme, a koje svoje poreklo duguju i brojnim drugim umetnostima poput poezije, književnosti i slikarstva.

Cadabra je osnovana 2004. godine u Subotici. Iz rane faze rada ansambla u kojoj su mahom obrađivane sefardske pesme u slobodnoj improvizovanoj formi, ostao je jedan koncertni album pod nazivom “Vedre noći“. U novijem periodu ansambl je krenuo u pravcu oblikovanja autorske muzike. Uz korišćenje poezije kao izvorišta novih pesama, okupljajući muzičare jazz miljea, težište je sada stavljeno u prvom redu na izrazito upečatljiv vokal Olje Njaradi, koja svojim glasom zaokružuje zvučnu sliku Cadabre, inače u osnovi baziranu na improvizacijama i slobodnim muzičkim dijalozima.
Sloboda, neposrednost i kreativno muziciranje karakterišu i novi album snimljen tokom 2011. godine pod nazivom “Ljudi i obale“.