26-28. februar, 19.30 – CIKLUS FILMSKIH PROJEKCIJA: DANILO KIŠ NA FILMU

Share


Od 26-28. februara 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ održan je ciklus filmskih projekcija: DANILO KIŠ NA FILMU. Projekcije filmova počinju u 19.30. Ulaz je slobodan.

U okviru ciklusa su prikazana tri filmska ostvarenja koja osvetljavaju život i delo Danila Kiša:

utorak, 26. februar, 19.30
Danilo Kiš: Uspomene, sećanja“ (film Dragomira Zupanca)

sreda, 27. februar, 19.30
Drveni sanduk Tomasa Vulfa” (film Branka Ivande)

četvrtak, 28. februar, 19.30
Peščanik“ (film Sabolča Tolnaija)

„Danilo Kiš: Uspomene, sećanja“ (Dragomir Zupanc, 2009)
TV film, reditelja i scenariste Dragomira Zupanca “Danilo Kiš, uspomene sećanja” je pokušaj da se iz jednog novog ugla sagleda život i ostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznačajnijih autora druge polovine 20. veka. U realizaciji ovog projekta najviše su pomogle dve Kišu najbliže osobe Mirjana Miočinović i Paskal Delpeš.
Okosnicu filma čine iskazi prijatelja, savremenika, poznavaoca, među kojima su i Predrag Čudić, Filip David, Ibrahim Hadžić, Božo Koprivica, Aleksandar Mandić, Miloš i Vukašin Stambolić, Oto Tolnai, Laslo Vegel, Vida Ognjenović.
Od Kišovih francuskih prijatelja u filmu govore Stanko Cerović, bračni par Termačić, Dado Đurić, Ljuba Popović, Jagoda Bujić, Vladimir Veličković, B. A. Levi, Antonin Lim, Gi Skarpeta, a od mađarskih pisaca Peter Esterhazi i Đerđ Konrad.
Odlomke iz proze Danila Kiša govori Miki Manojlović na srpskom i francuskom jeziku, a korišćeni su i delovi intervjua sa velikim piscem, koji su sačuvani u arhivi RTS.

“Drveni sanduk Tomasa Vulfa” (Branko Ivanda, 1973)
TV drama “Drveni sanduk Tomasa Vulfa” u režiji Branka Ivande deo je nezavršenog ciklusa Dramske redakcije II programa RTV Beograda pod nazivom - Sedam smrtnih grehova: o lenjosti. Priča o dva logoraša koji pokušavaju da od prošlosti sačuvaju ono što ne bi smelo da bude zaboravljeno. Ali tada, još jednom, prolaze kroz torturu i čistilište.
Uloge: Zoran Radmilović, Slobodan Perović
Scenario: Danilo Kiš
Kamera: Tomislav Pinter
Režija: Branko Ivanda (Nagrada na Festivalu JRT, Portorož '74)
Urednik: Filip David
Proizvedeno: 1973.

“Peščanik” (Szabolcs Tolnai, 2007)
Film “Peščanik” Sabolča Tolnaija (Szabolcs Tolnai), čiji je scenario inspirisan porodičnom trilogijom Danila Kiša, pravi paralelu sa 90-im godinama u kontekstu međunacionalnih odnosa.
“Peščanik” je anatomija besciljne mržnje i straha. Priča crnogorsko-jevrejsko-mađarske porodice iscrtava se u toku traganja već odraslog sina Andreasa Sama za izgubljenim detinjstvom, za svetom koji je potisnut ratovima zauvek potonuo na dno sećanja.
U filmu igraju: Nebojša Dugalić, Slobodan Ćustić, Jasna Žalica, David Vojnić Hajduk, Lars Rudolph, Alisa Terek, Derzsi János, Lázár Kati, Nagy Mari, Rajhona Ádám, Tatjana Bermel, Rade Kojadinović, Đurđija Cvetić i Dejan Đonović.
“Peščanik” je imao domaću premijeru na 15. Festivalu evropskog filma u Paliću 2008. godine, a međunarodnu na Filmskom festivalu u Solunu iste godine, na kojem je i nagrađen.