5-21. APRIL, 19.30 - IZLOŽBA PLAKATA KLAUSA ŠTEKA: NISMO JOŠ NIŠTA URADILI

Share


U petak, 5. aprila 2013. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu “Skladište” otvorena je izložba nemačkog umetnika KLAUSA ŠTEKA koja nosi naziv NISMO JOŠ NIŠTA URADILI. Izložba je realizovana u saradnji sa Goethe-Institutom Beograd. Izložba će biti postavljena od 5. aprila do 21.aprila. Ulaz je slobodan

Nemački umetnik Klaus Štek umetnošću se bavi već preko četrdeset godina, doživljavajući  i upotrebljavajući je kao umetničko-politički referentni sistem. Ovaj se umetnik trudi da plakatima i serijama poštanskih karata, kao i još uvek nedovoljno poznatim fotografijama i kolažima, publici omogući da lakše razumeju šifre našeg vremena. Njegov revolucionarni duh-danas se rasplamsa kada se suoči s neodgovornošću pohlepnih. Svi njegovi posteri i sve njegove poštanske karte tumače kapitalistički sistem na najjednostavniji mogući način. Ta dela kao da pokazuju prstom na aktuelnu situaciju, u želji da posmatrača podsete na to da ona nije rezultat nužnosti. Štekova se argumentacija zasniva na moralu, na duhu zajedništva, a krase je i duhovitost i vera u bolju budućnost, pritom ni u jednom trenutku ne tvrdi da je baš on u posedu vrhovne istine. Svestan je da se istina ne poseduje, nego da se za njom  traga.
Klaus Štek je rođen 28. februara 1938. godine u Pulsnicu (lužičkosrpsko ime Polčnica) kraj Drezdena. Štek je odrastao u Istočnoj Nemačkoj, u industrijskom gradu Biterfeldu, ali je emigrirao na Zapad još pre nego što je podignut Berlinski zid. U periodu od 1957. do 1962. godine studirao je pravo u Hajdelbergu, Hamburgu i Berlinu. Godine 1960. su objavljene njegove prve poštanske karte, plakati i leci. Nekoliko godina kasnije, 1965. osnovao je izdavačku kuću pod imenom „Edicion Tangente“, danas „Edicion Štek“. Autor je više od 3000 samostalnih  izložbi u Nemačkoj i u inostranstvu. Član je „Udruženja nemačkih književnika“ u Kaselu, od 1986. godine gostujući profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Dizeldorfu, zatim 1990. godine postaje član Akademije umetnosti pokrajine Berlin-Brandenburg, a od 2006. godine je predsednik Akademije umetnosti u Berlinu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, kao što su nagrada „Hajnrih Cile“ za društveno-kritičku grafiku, zlatna medalja na IV. Međunarodnom bijenalu fotomontaže u Poljskoj, prva nagrada na Međunarodnom bijenalu postera u Lahtiju, Finska, počasna medalja na XI. Međunarodnom bijenalu grafike u Krakovu, Poljska, nagrada „Kulturgrošen“ Nemačkog saveta za kulturu, veliki krst za zasluge Savezne Republike Nemačke, nagrada „Zvezda satire – Bulevar slavnih kabaretista“ u Majncu.