12. april, 20:00 - BLUZ ZA POČETNIKE

Share


U petak, 12. aprila 2013. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu „Skladište“ predavanje BLUZ ZA POČETNIKE održaće pisac i muzičar Robert Tili. Nakon predavanja posetioce očekuje i koncert subotičke muzičke grupe Blues Time Band, sa početkom u 21 čas. Ulaz je slobodan.

BLUZ je osnova svih žanrova popularne muzike, od rokenrola do hip-hopa. Nastao je krajem 19. veka kao svetovna muzika afričkih robova koji su iz (mahom Zapadne) Afrike dovođeni na Jug SAD, gde su izvršavali teške fizičke poslove na farmama tamošnjih robovlasnika, vlasnika farmi i plantaža pamuka. Kada su primili hrišćanstvo (baptističku veru) u kombinaciji tužbalica iz postojbine, ritma rada u radnim pesmama i melodija etničke muzike Francuza, Britanaca, Jevreja, Nemaca i Italijana koji su naseljavali „najmuzikalniji grad sveta“ Nju Orleans, nastao je bluz, ili barem osnovna struktura žanra, koji se u biti malo menjao od nastanka do danas. Generalno uzevši, bluz je poetsko-muzička forma koja za tematiku ima teško socijalno stanje,  nesrećnu ljubav, lutanje i ina depresivna i čemerna egzistencijalna stanja, i deli se bazično na ruralni, izvorni, kantri i folk-bluz i urbani, električni bluz. Za najistaknutije predstavnike važe „kralj Delta bluza“ Robert Džonson i pevač, vođa orkestra i svirač slajd-gitare, pokojni Madi Voters (Prljave Vode), pravim imenom Mekinli Morganfild. Tokom 30-ih godina minulog veka, za vreme velike ekonomske krize, većina bluz-umetnika seli se na sever, mahom u Čikago, gde akustične instrumente zamenjuju ozvučene i gde se formiraju legendarni sastavi Madi Votersa, Elmor Džejmsa ili Haulin Vulfa (Zavijajući Vuk), pravim imenom Čester Barneta.
„Beli bluz“ nastao je kasnih 50-ih i ranih 60-ih godina minulog veka u Britaniji, gde su tamošnji pioniri žanra Aleksis Korner, Kris Barber, Džordži Fejm, Siril Dejvis i Džon Mejl oko sebe okupljali mlade muzičare opijene zvukom novog žanra. Oni su kasnije i sami osnivali sopstvene sastave, od kojih su najpoznatiji bili ritam i bluz i rok sastavi poput Them, Rolling Stones, Animals i Spencer Davis Group.
Od tada do danas bluz se popularisao po celom svetu, pa nema zemlje koja nema bar jedan kvalitetan bluz sastav, od Japana do Srbije.

Blues Time Band je osnovan u Subotici, krajem oktobra 2012. godine. Orijentacija im je urbani bluz, soul i rok-bluz muzika. Nastupali su u „Mojo“ klubu u Senti, na džez-festivalu „Nisomnia“ u Nišu, kao i mnogim subotičkim klubovima i barovima. Postavu sačinjavaju: Robert Tilly (vokal, usna harmonika), Santa Zoltan (bubnjevi), Garai Robert (bas gitara) i Boris Mećava (gitara).

Robert Tili (1959, Subotica), pesnik, prozaista, likovni umetnik i muzičar. Od 1982. do 2012. objavio je 18 naslova, u štampanom i elektronskom obliku. Prevodi poeziju s engleskog i mađarskog jezika, autor je enciklopedije bluza i (savremenog) džeza. Dobitnik je nagrade „Dr Ferenc Bodrogvari“ (1999) za knjigu irskih bajki, koju je sam ilustrovao. Dobitnik književne nagrade “Miroslav Dereta” za roman “Izdah iz staklenika” 2012. godine. Vodio je i uređivao samostalne emisije na TV stanicama K23, YU Eco i Super TV. Honorarno uređuje i vodi muzičke i književne autorske emisije na Radio Subotici. Trenutno radi kao autor pet emisija na subotičkom radiju i vodi Radionicu kreativnog pisanja pri Fondaciji „Danilo Kiš“ u Subotici.