19. april, 19.30 – PREDAVANJE: STADION KRALJA PETRA II – 77 GODINA SUBOTIČKE ARENE/ DOKUMENTARNI FILM: SUBOTICA - POČETAK MODERNOG DOBA

Share


U petak, 19. aprila 2013. godine, sa početkom u 19.30 sati u Omladinskom klubu „Skladište“ u okviru ciklusa SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PROŠLOSTI SUBOTICE - A NISTE SMELI DA PITATE održano je predavanje pod nazivom STADION KRALJA PETRA II – 77 GODINA SUBOTIČKE ARENE. Nakon predavanja premijerno je prikazan dokumentarni film SUBOTICA – POČETAK MODERNOG DOBA. Predavač i autor filma je Dejan Mrkić.
U toku predavanja publika je imala priliku da čuje kako je subotički stadion nastao, kako se menjao i šta je značio Subotičanima, sve to uz mnogo starih fotografija. Nakon toga premijerno je prikazan novi kratki dokumentarni film iz radionice portala GradSubotica.co.rs - Subotica – početak modernog doba.

PREDAVANJE: STADION KRALJA PETRA II – 77 GODINA SUBOTIČKE ARENE
Kada je sagrađen 1936. godine, subotički stadion je bio najlepši u Jugoslaviji. Ni Beograd ni Zagreb sve do kraja četrdesetih nisu imali ovako skladno sportsko zdanje. Njegov projekat, koji je izložen u Berlinu povodom olimpijskih igara te godine, samo je potvrda ove ocene.
Podignut prvenstveno kao sletište, vremenom je postao fudbalska arena, ali su sletovi nastavili da se održavaju još gotovo pola veka.

SUBOTICA – POČETAK MODERNOG DOBA
Do danas nije sačuvano puno uspomena na tridesete godine u Subotici, a one koje su ostale, kao da su postale neprimetne i neprepoznatljive. Upravo one su svedočanstvo kako su tada Subotičani zamišljali svoj grad u bliskoj budućnosti, gledajući slike gradova iz dalekog sveta.
U nasleđe iz tog vremena spada i subotički gradski stadion ali i većina sportskih terena koje danas imamo. To su i zgrade koje čine jedan važan sloj među istorijskim naslagama, onome ko ume da ih prepozna.
Dokumentarni film Subotica – početak modernog doba i predavanje o subotičkoj areni, jesu priča o vremenu kada naš grad počinje da živi pravi dvadeseti vek. To su dani kada sport, moda, umetnost i arhitektura dramatično menjaju svoju formu i opraštaju se od klasičnih stilova.


 

/