Summer3p 2013

Share


 

 

Žurka u „gigantskom džakuziju“ je završena: jedanaesti po redu festival elektronske muzike Summer3p tokom četiri dana posetilo je ukupno oko sedam hiljada ljudi koji su pratili muzički program, pohađali radionice i provodlil se kraj Palićkog jezera i Termalnih bazena.

Na ovogodišnjem festivalu, koji se jutros završio nastupili su neki od najaktuelnijih izvođača evropske i regionalne elektronske scene: James Cole – DJ, osnivač i glavni urednik jedinog magazina elektronske muzike u Mađarskoj - Hungarian DJ Magazin (MDJ); odlični DJ Kid Panel, kao i Pale Penguine - jedna od ključnih figura grčke elektronske scene, ali i veliki broj kvalitetnih domaćih izvođača: Tijana Kabić, Needle, Ronin8, Mark Myself, Chrono & Ascaloon, Scalameriya, Kibz & Dfndr... Za odličan vizuelni deo žurke svake večeri bila je zadužena VJ ekipa Kids on Truth.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
           

Uz muzički program, Summer3p je i ove godine bio mesto okupljanja, saradnje i komunikacije posetilaca iz regiona i sveta, kroz nekoliko interesantnih i angažovanih radionica, kampanja i projekata. Javna zagovaranja i kampanje koje su posetioci mogli da sretnu na festivalu su bile: "Stop nasilju", "Clean Lake Palić", kao i veoma zanimljiva radionica - "Zvuk ptica" (www.zvukptica.rs).

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Organizatori Summer3p festivala su NVO AŠC i Fondacija Danilo Kiš.

Summer3p online:
www.summer3p.org
www.facebook.com/summer3p

...................................................................... 

Nemački DJ Alex Niggemann je na žalost zakasnio na svoj let i nije bio u mogućnosti da nastupi u subotu uveče, ali zahvaljujući odličnim kontaktima koje Summer3p ima sa mađarskom elektronskom scenom, vrlo brzo je obezbeđena adekvatna zamena – odličnu žurku je napravio DJ Invoice.
Na Summer3p festivalu u četvrtak, 18. jula, nastupio je James Cole - DJ, glavni urednik, vlasnik kluba, grafički dizajner. Kreativan na skoro svakom polju i svuda uspešan podjednako. Osnivač je i glavni urednik jedinog magazina elektronske muzike u Mađarskoj, Hungarian DJ Magazin (MDJ). Pokretač je projekta Badgirls i član je ove formacije zajedno sa Pat Duffom i Shabaamom.
http://www.djbadgirls.hu/

Prvi festivalski dan počieo je sa jedinom damom u ovogodišnjom lineupu – harizmatičnom Tijanom Kabić, a domaća podrška iste večeri bili su i Needle i Faktor X.
Drugog festivalskog dana, u petak 19. jula, gost je bio Kid Panel (Mađarska) koji nastupa na seriji događaja pod nazivom „Feel The Funk Baby“ puštajući u raznim underground klubovima Mađarske, Španije i Italije. Bio je podrška DJ-evima kao što su Krafty Kuts, Koma & Bones i Sam Hell, Aquasky, A.skillz, kao i Basement Freaks.
http://www.soundcloud.com/kidpanel

Ime kao što je Pale Penguine, koji je takođe nastupio drugog festivalskog dana, opriredio je odličan set. Kao jedan od ključnih figura grčke elektronske scene, živi i radi u Solunu i već skoro 20 godina jedan je od najboljih grčkih Break/Techno/Tech-House DJ-eva. Od 2009. sa KID STRECH-om formira Funky/Disco-Break projekat pod nazivom Pale the Kid. Fokusirani pre svega na Elektro Disco-Break zvuk, uspeli su da izdaju singlove i remixe za Breakbeat Paradise, V.I.M.Breaks, Dirty Drop Records, Warriorz Music i Timewarp Music. Udružen sa STAMA (menadžerom lejbla Erase Records), početkom 2011. pokrenuo je Diablo Loco Records, izdavačku kuću koja se specializovala za Tech-Break/Tech-Funk. Lejbl inspirisan tradicionalnim meksičkim rvanjem. Diablo Loco Records uspeva da startuje sa ekskluzivnim singlom i remiksima koji su ga doveli do prestižne nagrade Breakspoll 2012 Best New Breaks Label Award.
http://www.vimrecords.com/

Ronin8 i Geroxy bili su domaća podrška drugog dana Summer3pa.
Ove godine na Moon Stageu u subotu, 20. jula, trebao je da nastupi Alex Niggemann ali je, na žalost, zakasnio na svoj let i nije bio u mogućnosti da nastupi u subotu uveče, ali zahvaljujući odličnim kontaktima koje Summer3p ima sa mađarskom elektronskom scenom, vrlo brzo je obezbeđena adekvatna zamena – odličnu žurku je napravio DJ Invoice
Iste večeri za DJ pultom su se našli i Minimalistic, Mark Myself i Chrono & Ascaloon.
Poslednjeg dana festivala u nedelju 21. jula održala se velika žurka kojom se završio ovogodišnji Summer3p. Nastupili su domaći DJ-evi poznati širom zemlje i regiona: Kibz & Dfndr, Scalameriya, Antrax & Miozz, Shirfy.

Za vizuelni deo žurke svake večeri bila je zadužena VJ ekipa Kids on Truth.


Prošle godine je ugledni engleski časopis The Guardian na svom sajtu dao pregled od osam evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama. Pod nazivom „Summer3p: Serbian Spa” predstavljen je i Summer3p kao „festival elektronske muzike u kojoj možete uživati iz udobnosti gigantskog džakuzija”. Ovo je još jedno priznanje za zanimljiv koncept Summer3p festivala, ali i za veliki entuzijazam koji organizatori, NVO AŠC i Fondacija „Danilo Kiš”, svake godine ulažu da bi napravili jednu od najboljih žurki u ovom delu Evrope.
Podsećamo da su dve fotografije sa Summer3p-a 2009. godine ušle u finale manifestacije UK Festival Awards u kategoriji Fan Photo Award. UK Festival Awards je najčuvenija manifestacija posvećena festivalima i pandan je Oskaru u muzičkoj industriji (kada su festivali u pitanju). Summer3p se tada našao u društvu najpoznatijih evropskih festivala kao jedini festival iz Srbije i regiona.
Organizatori festivala Summer3p su se i ove godine potrudili da kreiraju raznovrstan i zanimljiv dnevni program. Posetioci Festivala moći će svoj aktivizam i talenat da ispolje učešćem u nekoj od radionica (audio, video, foto, slikarskoj i ekološkoj radionici za decu), ili sportskim aktivnostima i turnirima (joga, moderan ples, odbojka na pesku, badminton i prezentacija Škole sporta za decu „Su Team”).
Summer3p je i dalje društveno angažovan. Javna zagovaranja i kampanje Festivala su: "Stop nasilju", "Clean Lake Palić" i "Zvuk ptica". Festival Summer3p 2013 će svojim posetiocima predstaviti projekat zaštite ptica jezera Palić i Ludaš. Projekat "Zvuk ptica" je okupio konzorcijum nevladinih organizacija oko zadatka da promeni zakonsku regulativu lova na dve vrste ptica, kao i da popularizuje tu temu kod dece i mladih, te kreira prvu srpsku online bazu zvukova ptica.

SUMMER3P RADIONICE


Sportska radionica
četvrtak 18. jul – nedelja 21.jul / 10.00-21.00h
Sportski turniri u odbojci na pesku i badmintonu se održavaju svaki dan trajanja festivala. Koordinator radionice je Armin Halas koji će održati i prezentaciju Speedminton-a.

Likovna radionica
četvrtak 18. jul – nedelja 21.jul / 17.00-21.00
Slikarska radionica tokom svih četiri dana festivala je otvorena za svakoga bez prethodne prijave. Izložba radova će se održati na dan zatvaranja festivala. Radionicu vodi akademski slikar Emil Kadirić iz Subotice.
Zadata tema: ptice jezera Palić i Ludaš
Radionica reciklaže
četvrtak 18. jul – nedelja 21.jul / 16.00-21.00
Ova radionica će pokazati kako se uz malo mašte mogu napraviti lepe i korisne stvari koje imaju svoju umetničku vrednost. Skulpture i instalacije potpisane od strane umetnika Jugoslava Sivića se prave uglavnom od otpadnog materijala, iz programa reciklaže. Izložba radova će se održati poslednjeg dana festivala.

Ekološka radionica
četvrtak 18. jul – nedelja 21.jul / 17.00-18.00h
Ova radionica je namenjena svima koji su zainteresovani za odličan provod sa svojom decom i pravljenje kreativnih figurica od materijala koje obično bacamo. Radionicu vodi Bjanka Čubrilo.

Video radionica
četvrtak 18. jul – nedelja 21.jul / 19.00- 21.00h
Pod pokroviteljstvom AP Vojvodine, Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, održaće se četvorodnevna video radionica sa ciljem izrade dokumentarnog filma o Summer3p festivalu.

Audio radionica
četvrtak 18. jul – subota 20.jul / 10.00- 12.00h
Približavanje ekološke teme kroz nove tehnologije, modernim i inovantnim neformalnim oblicima obrazovanja; muzičke, ornitološke i multimedijalne radionice sa temom zvuka ptica. Stvaranje kompozicija, interakcija umetnika i ornitologa u cilju komponovanja ekološko angažovane savremene muzike na multidisciplinaran način biće tema ovogodišnje audio radionice.
Projekat „Zvuk ptica” na festivalu „Summer3p”, spoj kreativnih radionica i ekološko angažovane umetnosti vodi Mr Jasna Jovićević ispred Udruženja građana “Artrust” sa mnogobrojnim gostima.
www.zvukptica.rs

Summer3p Festival 2013 Performansi

Yoga program
četvrtak 18. jul – nedelja 21.jul / u jutarnjim i popodnevnim terminima
Ispred Auroville tabora Zsolt Erdélyi i Nagy Boglárka iz Mađarske, sa svojim specifičnim programom Laughing Yoga i Watsu vodenom masažom biće posebni gosti i ovogodišnjeg programa Summer3p festivala.

Izložba razglednica
Ekološkom instalacijom “Znamenita drveća Subotice” Udruženje građana “authentic vojvodina” predstavlja novu kolekciju razglednica nastalih kao rezultat partnerskog projekta sa Sekretarijatom zaštite životne sredine Grada Subotice u spoju istraživačkog rada o pričama o zelenoj arhitekturi lokalne baštine i subotičke istorije, savremenog turističkog menadžmenta i umetnosti.

Aerobik & Fitness
Body Skills® Intense – Functional Training
petak 19. jul – nedelja 21.jul / 18.00-18.45
Body Skills® Intense funkcionalni trening program je kompleksan način razvijanja kondicionih sposobnosti, kao što su snaga, izdržljivost, eksplozivnost, fleksibilnost i koordinacija, u istom treningu. Aktivira se kompletna muskulatura, a vežbe se izvode sa sopstvenom telesnom težinom bez rekvizita. Izuzetno efektivan trening s kojim vreme provedeno u treningu može da se smanji uz isti, čak i bolji efekat. Odgovara vezbačima svih nivoa. Time to SKILL up!
www.halaszkaty.com
www.facebook.com/pages/Halasz-Katy-Fitness-Trainer/438153489533787

Summer Dance
petak 19. jul – nedelja 21.jul / 19.00-19.45
Zabavan i plesom inspirisan aerobni program uz dobru muziku sa kombinacijom aerobik i plesnih pokreta. Ovaj intenzivni trening pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, sagoreva kalorije, oblikuje telo i poboljšava osećaj za ritam i koordinaciju. Potrebna si samo Ti a za dobru atmosferu će pobrinuti Katy. Let's DANCE!
www.halaszkaty.com
www.facebook.com/pages/Halasz-Katy-Fitness-Trainer/438153489533787

Summer3p Festival 2013 Škola sporta
SuTeam Škola Sporta predviđena je za decu uzrasta od 4 do 9 godina, nastala kroz ideju da deca nauče osnove sportova zastupljenih u našem okruženju: gimnastika, atletika, fudbal, odbojka, košarka, plivanje, klizanje…, kao i druge, manje zastupljene sportove: jedrenje na vodi, hokej na ledu, skijanje… Sa decom će isključivo raditi adekvatno obrazovan stručni kadar – diplomirani profesori Sporta i Fizičkog Vaspitanja i apsolventi Fakulteta za Sport i Fizičko Vaspitanje.
Osnovni cilj SuTeam Škole Sporta jeste podsticati višestrani razvoj dece, razvijati zdravstvenu kulturu u svrhu čuvanja i unapređenja vlastitog zdravlja, zadovoljiti dečije potrebe za kretanjem, odnosno vežbanjem i putem toga stvoriti navike svakodnevnog fizičkog vežbanja. Nadalje, stvoriti kod dece čvrste navike zdravog načina življenja koristeći se sredstvima fizičke i zdravstvene kulture, prirodnim i drugim činiocima, te pružiti deci mogućnosti za sticanje osnovnih znanja, veština i navika potrebnih za prilagođavanje novim motoričkim aktivnostima. Uz edukaciju o higijenskim navikama, decu će učiti i o tome koliko je važna zdrava ishrana za pravilan rast i razvoj.
Program omogućava: zadovoljenje dečije potrebe za igrom, usvajanje i usavršavanje motoričkih znanja, poboljšanje motoričkih dostignuća. Program takođe utiče na poboljšanje i razvoj moralnih svojstava deteta, ega, samopouzdanja i njegovih radnih navika, zatim na razvoj samodiscipline, samostalnosti u radu kao i u pomaganju drugima te na poštovanje pravila igre. Razvija osećaj za pripadnost grupi, a samim tim vrši i socijalizaciju deteta.
www.suteam.org
Summer3p Festival 2013 Projekat Zvuk ptica
Tri ekološko angažovane partnerske nevladine organizacije ( UG"AŠC", UG"Artrust", ULJP "Riparia") iz potpuno različitih domena delovanja i prakse, će se ujediniti u projektu „Zvuk ptica“. Projekat je kompleksan naučno-edukativna-umetnička- aktivistička saradnja koja će svojom realizacijom objediniti lokalna civilna udruženja, građanstvo i vladin sektor, u cilju većeg učešća civilnog sektora u donošenju mera i radu na promenama u zakonodavstvu po uzoru na EU, kao i boljeg i inkluzivnijeg upravljanja zaštitom životne sredine i održivosti kroz aktivnosti iz oblasti naučnog istraživanja, stručne i kreativne edukacije mladih, savremenog stvaralaštva i naglašnu prisutnost u mass medijima. Ovaj inovantni način zaštite životne sredine nudi niz aktivnosti kao što su okrugli stolovi i javne rasprave, ponuda prve on-line baze zvukova ptica sa staništa Palić-Ludaš, edukativni ekološki kampovi, muzičko ekološke radionice, stvaranje savremene muzike kroz ekološku angažovanost i niz zanimljivih kampanja za mlade i odrasle sa teritorije Subotice i okoline.

www.zvukptica.rs

Summer3p online:
www.summer3p.org
www.facebook.com/summer3p?fref=ts