RADIONICA SE SELI U ŠUMU

Share


Nakon javnog časa radionice, koji je bio održan 18. februara 2013. godine u Omladinskom klubu Skladište, polaznici Pozorišne predstave na mađarskom jeziku, u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“, koju vodi glumac Dečjeg pozorišta Bela Kalo, krenuli su odmah sa čitačkim probama teksta drame koju je napisao umetnički direktor, reditelj, dramski pisac Novosadskog pozorišta Robert Lenard po romanu Janne Teller Ništa, koji je trenutno bestseler u Evropi. Radnja predstave se odvija na otvorenom prostoru ispod drveta, na igralištu, groblju, u napuštenoj kućici i zato glumci napuštaju prostor Omladinskog kluba Skladište i sele se u Dudovu šumu. Ideja o šetajućem pozorištu nastala je spontano, iz dva razloga, prvi je idealna sredina koju predstavlja Dudova šuma, a drugi  činjenica da će učenici u prirodnom ambijentu sa lakoćom uspeti da se užive u uloge  i dožive celu priču kao istinitu. Na početku su se probe odvijale u prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, sa ciljem da što preciznije usklade scene predstave pre nego što se presele u stvaran prostor.

Trudeći se da predstava doživi savršenstvo, radioničari su sarađivali sa gostima radionice kao što su pomenuti dramski pisac Robert Lenard i glumac, koreograf Deneš Dobrei.  U okviru probe koju je vodio Robert Lenard radioničari su radili analizu teksta i romana, dok je radionicu na temu Glumac u prostoru, otkrivanje novog prostora održao glumac Döbrei Dénes. Tokom ove radionice on je upoznao učenike sa različitim tehnikama koje je potrebno primeniti tokom proba na otvorenom prostoru. Probe se odvijaju u Dudovoj šumi, gde je u toku i postavljanje predstave.   
Premijera završne predstave Pozorišne radionice na mađarskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ biće održana krajem juna 2013. godine u Dudovoj šumi.  Iako predstava još nije ni  doživela svoju premijeru, već su ugovorena njena gostovanja u Srbiji i u Mađarskoj!


 

/ptext-align: justify;0