MNOGOBROJNI GOSTI POZORIŠNE RADIONICE NA SRPSKOM JEZIKU

Share


Pozorišna radionica na srpskom jeziku, u organizaciji Fondacije Danilo Kiš, koju vodi glumac subotičkog Narodnog pozorišta Vladimir Grbić, je počela sa radom 6. oktobra 2012. godine u prostorijama Omladinskog kluba Skladište.
Predavač i voditelj radionice Vladimir Grbić se trudio da tokom radionica prenese svoje znanje koje je stekao tokom četvorogodišnjeg školovanja i dugogodišnjeg rada u profesionalnim pozorištima, kao i znanja sa brojnih radionica na kojima je učestvovao. Časove su započeli najjednostavnijim vežbama zagrevanja, pokušali su da kroz igru dođu do glumačkih rešenja i kao rezultat je održan Javni čas 27. decembra 2012. godine u Omladinskom klubu Skladište, kada je publika imala priliku da se upozna sa radom i polaznicima ove radionice.

Tokom proteklih meseci učenici su imali prilike da se upoznaju sa govornom i fizičkom radnjom, kao i scenama iz različitih dramskih dela. U nameri da učenici steknu široko znanje glumačkih veština, pomoć su pružili gosti radionica - Anika Kiš koja je polaznike upoznala sa scenskim pokretima, dok su sa mladim subotičkim rediteljem Andrejom Boka polaznici savladali osnove filmske glume. Pozorišni reditelj Nikola Zavišić i glumac, reditelj i koreograf Damir Todorović održali su čas o pozorišnoj režiji, puštajući snimke svojih predstava, kao i predstava Boba Vilsona i još nekih velikih pozorišnih stvaralaca. Boris Telečki je držao radionicu pod nazivom Psihodrama gde su se polaznici kroz psihološke tehnike upoznavanja samih sebe upoznavali i sa osnovama glumačkog zanata.
Trenutno je u pripremi završna godišnja predstava Pozorišne radionice na srpskom jeziku, koja će biti adaptacija monodrame Zijaha Sokolovića Glumac je glumac je glumac, a koja se u izvođenju polaznika zove Priča o nevažnim junacima. Premijera je planirana u junu mesecu, a biće izvedena na pozornici Dečjeg Pozorišta u Subotici.