PREMIJERA PREDSTAVE POZORIŠNE RADIONICE NA MAĐARSKOM JEZIKU

Share


U nedelju, 30. juna 2013. godine sa početkom u 18 časova u Dudovoj šumi (pored jezera) pred velikim brojem zainteresovanih odigrana je premijera Pozorišne radionice na mađarskom jeziku pod nazivom “Semmi” (Ništa). Ulaz na premijeru je bio slobodan.

Radionicu vodi glumac Dečjeg pozorište Bela Kalo, u organizaciji i pod pokroviteljtsvom Fondacije “Danilo Kiš”. Pomoćni predavač radionice je Agneš Rafai.
Završna godišnja predstava Pozorišne radionice na mađarskom jeziku predstavlja adaptaciju romana Jane Teler “Ništa”. Scenario je napisao Robert Lenard. Reditelj predstave je Bela Kalo. Igraju polaznici Radionice: Izabela Kiš, Nikolet Lanji, Stanislava Orlović, Aniko Gombaš, Tamaš Kovač, Bence Kovač, David Buboš, Sarka Akoš, Reka Pece, Roksana Turuc, Lila Huska, Timea Filep.
Predavač i voditelj Pozorišne radionice Bela Kalo sledećim rečima opisao predstavu “Ništa”:
“Radnja predstave se odvija na otvorenom prostoru ispod drveta, na igralištu, groblju, u napuštenoj kućici i zato napuštamo prostor Omladinskog kluba ’Skladište’ i selimo se u Dudovu šumu. Ideja o šetajućem pozorištu nastala je spontano, iz dva razloga, prvi je idealna sredina koju predstavlja Dudova šuma, a drugi činjenica da će učenici u prirodnom ambijentu sa lakoćom uspeti da se užive u uloge i dožive celu priču kao istinitu. Tekst drame je napisao umetnički direktor, reditelj, dramski pisac Novosadskog pozorišta Robert Lenard po romanu Jane Teler ’Ništa’. Drama je odgovor na osetljivost i zbunjenost današnje omladine, koja ne pronalazi smisao života i ne vidi razlog zašto bi se uopšte trudila bilo oko čega. Rasprava mladih o smislu i bezvrednosti života će se odvijati ispod drveta, na drvetu i u okolini, kao i u ’Godou’. Moglo bi se reći da je ovo ‘drama odrastanja‘. Veoma je zanimljiva i nismo je slučajno izabrali. Knjiga je godinama bila zabranjena, a trenutno je bestseler u Evropi i lektira u školama.“

Predstava će se igrati i od jeseni, a predviđena su i njena gostovanja u Srbiji i Mađarskoj.