5. mart - JAVNI ČAS POZORIŠNE RADIONICE NA MAĐARSKOM JEZIKU

ShareU sredu, 5. marta 2014. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ bili smo svedoci javnog nastupa polaznika Pozorišne radionice na mađarskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“.

Ove godine Pozorišna radionica na mađarskom jeziku je imala javni čas u pravom smislu te reči. To znači da se čas odvijao pred publikom. Publika je mogla da vidi na koji način se radionica održava, imala je uvid u detalje. Videla je improvizacije, etide, vežbe... Sve što se radi na časovima bilo je pokazano publici. To je istovremeno bio veliki izazov i za same glumce, jer je zahtevalo otvorenost i fleksibilnost mladih polaznika da se prikažu pred publikom u trenutku učenja i stvaranja. Ovaj javni čas je bio jedna stanica na putu koji su polaznici ove radionice započeli u oktobru prošle godine, a koji će se na kraju ove školske godine završiti predstavom na kojoj sa voditeljem radionice Belom Kalo trenutno rade.
Radionicu na mađarskom jeziku vodi glumac Dečjeg pozorišta u Subotici Bela Kalo, koji radioničarima otkriva tajne glumačkog zanata. Radionice su besplatne i namenjene onima koji svoje slobodno vreme žele da iskoriste kvalitetno, učeći i radeći na sebi. Prema uzoru na osnovno načelo ili počelo svega u glumi, vežbu, mladi glumci su tokom petomesečnog rada vežbajući oslobađali svoje telo kroz igru, opuštanje i uklanjanje tenzija, radili su na svom govoru, pokretu, glasu, koncentraciji, pamćenju i osluškivali svoje emocije i volju. Izuzev rada na sebi, polaznici razvijaju timski duh, pripadanje i ponašanje u grupi, kao i dobru komunikaciju - elemente koji su neophodni za svaki zdrav, lak i plodan glumački stvaralački proces.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.