30. 10. - TRIBINA - KULTURA GRAFITIRANJA

Share


U sredu, 30. oktobra 2013. godine, sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište" održana je tribina: Kultura grafitiranja - od umetnosti do vandalizma. Organizatori su Kancelarija za mlade Grada Subotice i Fondacija "Danilo Kiš".
"Grafiti predstavljaju slanje poruka na javnim površinama u pisanoj ili likovnoj formi. Istorija grafita proteže se čak do istorije antičkih civilizacija kao što su antička Grčka ili rimsko carstvo. U antičkom Rimu, ako ste želeli da nešto poručite javnosti, morali ste da izgrebete zid." (Wikipedia)

Ko danas "grebe zid" i u kojim sve povodima i prilikama? U koje oblike se grafiti umetnost u međuvremenu razvila, našla priznanje i svoje mesto u umetničkim, supkulturnim krugovima, ali postala i subverzivni, društveno-angažovani, politički, kao i čin vandalizma... Poruke koje se pišu, crtaju ili oslikavaju na zidovima pored kojih svakodnevno prolazimo imaju zadatak da nas inspirišu, podsete, pokrenu na neku društvenu misao ili akciju, ali isto tako imaju moć da budu alatka govora mržnje, nekulture, te naprave štetu koja na godišnjem nivou u budžetu grada nije zanemarljiva. Grafiti su posebno popularni među mladima, a od statusa ilegalne umetnosti prešli su put do mogućnosti dobijanja dozvola za oplemenjivanje javnih površina grada. Kako se grafiti umetnost danas tretira? Te kako sprečiti zloubotrebu grafita?

Tribina pod nazivom Kultura grafitiranja - od umetnosti do vandalizma pokušala je da nam osvetli kulturu, kao i problematiku grafitiranja iz nekoliko uglova, a u tome su nam pomogli učesnici tribine: graffiti i tattoo umetnik Marko Božinoski a.k.a. Mr Clown, studentkinja istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu Sonja Mavrak i autor rubrike "Stari grad" na portalu gradsubotica.co.rs Dejan Mrkić.
Tribinu je vodio Boris Čegar, profesor filozofije.