24-26, 10. - SUBOTICA EXPRESS

Share


Tokom oktobra i novembra 2013. godine ostvariće se kulturna razmena Zagreba i Subotice pod nazivom "Subotica Express". Gostovanja se održalo u Zagrebu, Hrvatska, u klubu Močvara i Pogonu Jedinstvo (Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade) od 24. do 26. oktobra 2013. godine, a u Omladinskom klubu Skladište Subotica, Srbija, održaće se u novembru 2013. godine. 

Projekat „Subotica Express: kulturna razmena Zagreba i Subotice“ nastao je na inicijativu Udruženja za razvoj kulture “URK” iz Zagreba, a inspirisan uspešnom saradnjom sa Fondacijom "Danilo Kiš" na programu predstavljanja zagrebačkog Kluba Močvara u Subotici, koji je bio održan 23. juna 2012. godine u Omladinskom klubu "Skladište". Program je finansijski podržan od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Cilj projekta „Subotica Express: kulturna razmena Zagreba i Subotice“ je stvaranje preduslova za kreativnu saradnju umetnika iz regije, te socijalizaciju različitih supkulturnih i drugih grupa kojima pripadaju kako umetnici, tako i njihova mlada publika, koja je fokus projekta. Regionalna alternativna kulturno-umetnička scena vrlo je bogata u svim svojim segmentima, ali često ograničena na uzak geografski prostor u okviru kojem akteri deluju. Cilj je povezati ove dve kulturno-umetničke scene, a potom doći do boljeg međusobnog informisanja o događajima, te upoznavanja aktera i neposredne saradnje među njima u svrhu razmene iskustava i programskog umrežavanja. Zahvaljujući kulturno-geografski bliskim senzibilitetima, postoji izražena potreba za upoznavanjem sličnih i bliskih kulturnih obrazaca koje delimo i negujemo. Na taj način, mladima koji su danas samo publika ili nedovoljno afirmisani umetnici, a sutra aktivni stvaraoci i pokretači sličnih inicijativa, ukazuje se na jedan kulturni model kojim se pomeraju civilizacijske i evropske vrednosti.
Programska događanja biće izvedena u različitim područjima – muzika, film, književnost, likovna umetnost, strip i druge umetničke forme.


SUBOTICA EXPRESS
Zagreb, od 24. do 26. oktobra 2013.

PROGRAM
24. oktobar 2013, klub Močvara

21.00

Predstavljanje časopisa "Symposion": izložba, copy art - live graffiti i sito-štampa (gosti: Sirbik Attila/urednik, Damir Lučić Rio/dizajner, Miroslav Lazendić Dr Gnoj/ilustrator, Igor Hofbauer/ilustrator)

Časopis "Symposion" predstavlja značajan literarno-umetnički časopis koji je aktivan u čitavom regionu, od Srbije do Mađarske, Hrvatske, Slovenije i šire. Ovaj časopis svojim aktivnostima predstavlja multikulturnu platformu za komunikaciju i upoznavanje sa književnim i likovnim stvaralaštvom čitavog regiona. Pored izdavaštva i promocije časopisa redakcija "Symposiona" održava brojne kulturne manifestacije u vidu izložbi, koncerata, projekcija filmova, tribina, radionica…

21.30

Projekcija filma: NEVIDLJIVA NACIJA (autor: Darko Kovačević)

Priča o subotičkoj nezavisnoj muzičkoj sceni, sa posebnim naglaskom na sociološki aspekt situacije u kojoj se taj grad i pojedinci koji su se bavili Nečim Drugim nalazili u devedesetim godinama prošlog veka.
Lajko Felix, Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks, Džukele i mnogi drugi koji se nisu pojavili na površini, a imali su kvalitetne priče, pojavljuju se u filmu i pričaju o razlozima. Odlični subotički festivali i događanja koja su obeležila ovaj grad samo su jedan od lajtmotiva ove priče, u kojoj bi se mnogi gradovi mogli prepoznati. Intimna priča sjajnih kreativnih pojedinaca daje jedno od mogućih objašnjenja o svim događajima iz protekle decenije.

22.30

Koncerti:
WOODEN AMBULANCE (Subotica)
NINA ROMIĆ (Zagreb)
ELEPHANT AND THE MOON (Zagreb)

Wooden Ambulance je singer-songwriterski alter-ego Gorana Grubišića, bubnjara subotičkog benda Ana Never. Za njegov muzički izraz bi se moglo reći da je to sfera alternativnog folk-rocka subotičko-horgoške peščare. Članovi benda koji će nastupiti su: Goran Grubišić, Bernadett Brestyánszki, Boris Čegar, Davor Bašić Palković, Dína Brestyánszki, Dušan Filimonović, Rudolf Kovács i Tákács Tibor-Faki.

Kao lokalna podrška bendu nastupiće Nina Romić i Elephant and the Moon.


Ulaz na sve programe je slobodan.
:::
Program gostovanja umetnika iz Zagreba u Subotici biće objavljen u okviru najave za novembarski program 2013. godine u Omladinskom klubu "Skladište".

ČASOPIS SYMPOSION


 

NEVIDLJIVA NACIJA, film Darka Kovačevića

{wegallery}

{/webgallery}

WOODEN AMBULANCE, koncert