17. 10. - USKLADIŠTI SVOJE IDEJE! - PREDAVANJE: IZGUGLAJ, PA DAUNLOUDUJ

Share


U okviru ciklusa "Uskladišti svoje ideje", koji periodično predstavlja projekte pristigle na istoimeni konkurs Fondacije "Danilo Kiš", biće održano predavanje master filologa - angliste Adriane Stojanović pod nazivom "Izguglaj, pa daunloaduj" u četvrtak, 17. oktobra 2013. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište".

Interaktivno predavanje pod nazivom „Izguglaj, pa daunloaduj“ tematizuje sve veći upliv reči i izraza iz engleskog jezika koji su se manje ili više ustalili u upotrebi u srpskom jeziku. Biće govora o tome koliko su se anglicizmi odomaćili u srpskom jeziku, u kojim sferama se najviše upotrebljavaju, ali i koliko je njihova upotreba opravdana. Predavanje će biti propraćemo kratkim video klipovima koji ilustruju temu, a koja će biti predstavljena tako da i zainteresovani kojima jezik nije struka mogu da doprinesu daljoj diskusiji. Publika je dobrodošla da obogati izlaganje svojim primerima, iskustvima ali i mišljenjima o ovom društvenom i lingvističkom fenomenu.
Adriana Stojanović je master filolog i prevodilac. Masterirala je na odseku za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu “Digitalno doba – polazište za neke nove uloge nastavnika i učenika”. Tokom studija bila je stipendista Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente, Rotari kluba Subotica i laureat Eurobank EFG stipendije. U 2010. godini je bila vicešampion sveta u poznavanju gramatike engleskog jezika, a u 2011. godini joj je dodeljena Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate i značajan doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srbiji. Aktivni je volonter i održala je niz prezentacija i kreativnih radionica za decu u Američkom kutku u Subotici, gde trenutno vodi radionice konverzacije za odrasle i Klub za decu u okviru stipendije Endru Karnegi koju dodeljuje ambasada SAD-a u Srbiji. Piše poeziju na srpskom i engleskom jeziku, koja je u nekoliko navrata objavljivana u domaćim i stranim omladinskim časopisima. Živi i radi u Subotici.
Od decembra 2012. godine Fondacija “Danilo Kiš” u svoj redovni mesečni kulturni program uvrštava i projekte koji su do sada pristigli na konkurs “Uskladišti svoje ideje“. Konkurs za realizaciju projekata iz oblasti omladinske kulture i stvaralaštva “Uskladišti svoje ideje” stalno je otvoren od septembra 2012. godine sa ciljem da se omladinska populacija uključi u kreiranje redovnih mesečnih programa Fondacije “Danilo Kiš”, a koji obuhvataju: filmske projekcije, predavanja, tribine, koncerte, izložbe, radionice, književne večeri i druge programe kulturnog i edukativnog karaktera, namenjene mladima. Svi mladi ljudi, omladinske i nevladine organizacije, udruženja građana, umetnici, kulturni radnici i ostali pojedinci sa teritorije Grada Subotice, zainteresovani da u prostorijama Omladinskog kluba „Skladište“ organizuju kulturne i edukativne programe namenjene mladima, na kvalitetnom, umetničkom nivou, mogu da prijave (I DALJE!) svoj projekat na: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , nakon što popune odgovarajući prijavni formular na adresi: www.danilokis.rs. Selekciju projekata vrši stručni tim Fondacije „Danilo Kiš“.