11. 10. - Hipsteri i barbari (Hu)

Share


U petak, 11. oktobra 2013. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište" predavanje, prezentaciju i razgovor pod nazivom HIPSTERI I BARBARI održala je novinarka, kritičarka i predavač na fakultetu ELTE u Budimpešti Veronika Herman. Predavanje je bilo na mađarskom jeziku.

HIPSTERI I BARBARI
(Štreberi, retro frikovi, vintage kraljice i mnoštvo polaroida)
Predavanje, prezentacija i razgovor: Veronika Herman


Nakon eksplozije kulture koja se dogodila proteklih decenija gradski trg nije postao samo prostorom svakodnevice, nego igre, razmišljanja, samoupoznavanja. Mesto gde živimo, gradovi u koje putujemo, proizvodi koje konzumiramo, muzika koju slušamo, svi određuju naš identitet. Kakve veze imaju naočare sa crnim okvirom sa buntovništvom 1950-ih? Ko su "beli crnci"? Gde se susreću lutalice francuskih gradova iz 19. veka sa hipsterima 21. veka? Tokom predavanja tražićemo odgovore na ova i slična pitanja.

Veronika Herman je novinarka, kritičar, i predavač na fakultetu ELTE u Budimpešti, smer Mediji i komunikacije. Studije je završila na istom fakultetu, na smerovima Mađarski jezik i književnost i Komunikacije i komparativna književnost. Od 2009. godine je stipendista na doktorskim studijama književnosti, gde priprema svoju doktorsku disertaciju pod naslovom "Identitet kao jezičko iskustvo". Uglavnom istražuje teorije identiteta, savremenu mađarsku umetnost medija, teorije mode, kao i mogućnosti njihovih preplitanja. Živi u Budimpešti, ali je pored Balatona zaista kod kuće.