03. 10. - IZLOŽBA STUDENATA LIKOVNIH AKADEMIJA

Share


U četvrtak, 3. oktobra 2013. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište" predstavljeni su radovi mladih autora, likovnih stvaralaca, aktuelnih studenata likovnih akademija iz Subotice. Svoje radove izložili su Robert Gondi, Filip Rađenović, Ana Miša Đelmiš, Isidora Prokić, Jovana Reljić, Aleksandra Obradović, Aleksandar Topić, Aleksandra Dević, Marijana Buljovčić i Čaba Lalić. Ovom izložbom gradskoj publici predstavljamo buduće stvaraoce i upoznajemo se sa njima već u akademskoj produkciji, dajući im podršku za dalji rad. Izložba je otvorena do 22. oktobra 2013. godine.

 

 

 

Marijana Buljovčić je rođena 18. avgusta 1991. godine u Subotici. Završila je Osnovnu školu “Đuro Salaj” i srednju Politehničku školu, smer Oblikovanje grafičkih proizvoda. Svoju sklonost ka umetničkom izražavanju je primetila još u osnovnoj školi, što je bilo presudno u odabiru srednje Politehničke škole, koja se činila kao najbolji izbor za napredak. U srednjoj školi susrela se sa dizajnom, fotografijom, crtanjem i slikarstvom, te odlučila da nastavi da se bavi umetnošću. Nakon dve godine pripremanja, 2011. godine upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, Likovni odsek, smer Slikanje. Dosadašnje izložbe i učešća: izložba profesora i studenata Akademije umetnosti “Razlike”; izložba fotografija studenata Likovnog departmana Akademije umetnosti, Novi Sad; učešće na izložbi plakata za konkurs “Zdravo srce, moj izbor”.

Aleksandra Dević je rođena 5. septembra 1991. godine. Pohađala je Osnovnu školu “Sveti Sava“, te srednju Politehničku školu, u Subotici. Generalno samouka, nakon dve godine rada, upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Slikanje. U nadi da će proširiti vidike i mogućnosti, nakon prve godine preusmerava se na smer Novi likovni mediji.
Iako joj je glavno interesovanje primenjena digitalna grafika i ilustracija, kojom se bavi samoinicijativno, interesuje se i za fotografiju, video rad, montažu, animaciju, kao i standardne medije poput slikanja, stripa i grafike.
Aktivno izlaže u Subotici kao i u Novom Sadu, u okviru grupnih izložbi, a od ove godine i samostalno. Izložbe: "Insomnia" (klub "Mladost", Subotica); "Razlike" (SKCNS "Fabrika", Novi Sad); prikazivanje video rada na izložbi Festivala kratke elektronske forme (Beograd, 2012); Black Snacks (Studio 11, Subotica); završna izložba fotografije studenata Akademije (Foto, kino i video savez, Novi Sad), "Insomnia" ( klub "Clash", Subotica); prva samostalna izložba fotografija (kafe "Grunf).

Aleksandra Obradović alijas Frau Trude je student treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, smer Grafička komunikacija. Bavi se ilustracijom, a njeni radovi su vezani za lične teme. Radi kratke serije za artzine, ilustracije su portreti bliskih priljatelja i članova porodice kao i po koji autoportret. Tehnika kojom vlada je eksperimentalna. Koristi kombinovanu tehniku, rapidografe, markere i papire. Pre nego što se potpuno posvetila umetnosti, bavila se pisanjem kratkih priča, eseja i storybordova za stripove, da bi sama počela da ih i crta. Učestvovala na izložbama: Međunarodna izložba slika malih formata (Otvoreni univerzitet Subotica, 2012; crteži); "Sve je samo reklama!" (Gradski muzej Subotica, 2013; plakat); "Razlike" (SKCNS "Fabrika", Novi Sad, 2013; audio-vizuelna instalacija u prostoru); "Starost" (Moderna galerija "Likovni susret", Subotica, 2013; plakat za izložbu).

Ana Đelmiš je rođena 1991. godine u Subotici, završila je Politehničku školu, smer Grafički dizajn. Akademiju umetnosti u Novom Sadu je upisala 2010. godine, smer Fotografija.
Svoje mesto iza fotografskog aparata našla je još u ranom detinjstvu. Potreba za zaustavljanjem vremena i dokumentacijom okruženja je uvek bila prisutna u njenom radu gde nalazi sebe u ulozi posmatrača. Njene fotografije nisu unapred planirane, nisu inscenirane. One su dokumenti trenutaka koji su u njoj probudili fascinaciju spoljašnjim svetom. Fotoaparat koristi kao alat za beleženje naizgled svakodnevnih detalja.
"Ako pažljivo posmatrate, videćete da su detalji naratori naših života, u njima se kriju najintrigantnije priče", kaže Ana.

Filip Rađenović je rođen 1992. godine u Subotici. Upisao je Gimnaziju “Svetozar Marković”, Prirodno-matematički smer, 2007. godine. Drugu godinu je pohađao u srednjoj školi Willsboro Central School, Willsboro, New York. Završio je kao istaknuti učenik na listi High Honor Roll. Po povratku je izlagao u Modernoj galeriji “Likovni susret” u Subotici. Tokom sledećih godina školovanja izlagao je radove za Noć muzeja u Subotici i u časopisu kARTon u izdanju Fondacije "Danilo Kiš" Subotica. Godine 2011.upisao je Grafičke komunikacije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložbe i nagrade
Stipendija za jednogodišnje školovanje u SAD-u, A-SMYLE program, 2008/2009;
Izložba dizajnerskih i likovnih radova sa razredom Willsboro Central School u SAD;
Izložene fotografije u godišnjaku škole Willsboro Central School;
Izložen rad na subotičkom bijenalu u Modernoj galeriji “Likovni susret” 2009. godine;
Izložen rad za Noć muzeja u Subotici sa Srednjom likovnom školom "De Medici" 2011. godine;
Izložen i nagrađen rad na likovnom konkursu “Lica vremena - portreti umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica”- posebna nagrada 2011. godine;
Izložene 4 fotografije u zimskom izdanju 2009. časopisa kARTon - 4. broj;
Izložene tri fotografije u sklopu grupne izložbe sa studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu;
Izložene gif animacije na "Gifestu" u Subotici.

Jovana Reljić je rođena 1988. godine u Subotici. Završila je gimnaziju u istom gradu, a potom i fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2013. godine. Radila je kao saradnik Narodnog pozorišta i pozorišta "Kosztolányi Dezső" iz Subotice, fotografisala je mnoge koncertne i druge kulturne manifestacije, sarađivala i objavljivala fotografije u nekoliko časopisa iz oblasti kulture.
Početkom studija bila je okrenuta life i dokumentarnoj fotografiji. Tek na IV godini okrenula se sebi i uradila nekoliko serija pejzaža kroz prozor voza, na svom gotovo svakodnevnom putovanju iz pravca Subotice ka Novom Sadu. Čak i ovaj pokušaj zatvaranja u sebe, oslikano na mrljavim prozorima voza, usamljenost i melanholija prizora ravne Vojvodine, svakako odaju duh dokumentarne fotografije.
Na završnoj, diplomskoj izložbi u Galeriji "Matice srpske" dobila je godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad iz umetničke discipline Fotografija u školskoj 2012/13. godini.
Trenutno je student master studija na novosadskoj Akademiji.
Izložbe i nagrade:
2008. I nagrada za pojedinačnu fotografiju Foto, kino i video saveza Sombora;
2011. I nagrada na radionici "Mokri kolodijum", zajednička izložba u okviru Akademije umetnosti, Novi Sad;
2011. Naslovna strana u fotografskom časopisu za kulturu fotografije “ReFoto”, Beograd;
2011. Zajednička izložba projekta “Feria de Fronteras” u okviru evropskog programa “Kultura 2007-2013”, Baš Kuća, Subotica;
2012. Zajednička, pozivna izložba na Međunarodnom fotografskom susretu u Plovdivu, Bugarska;
2013. Zajednička izložba na temu "Moja Srbija", Beograd;
2013. Zajednička izložba u Galeriji "Matice srpske" i godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Fotografija u školskoj 2012/13. godini, Novi Sad;
2013. Pozvana za "Perspektive 12" gde kao jedna od odabranih studenata školske 2012/13. godine sa likovnih akademija iz Novog Sada i Beograda izlaže u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (izložba u pripremi);
2013. “Introspekcija” - zajednička izložba u SKCNS "Fabrika";
2013. Zajednička izložba u galeriji Court Tree Collective, Brooklyn, New York.

Robert Gondi je rođen i odrastao u Subotici. Nakon zavšene osnovne škole upisao je Politehničku školu, smer Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera. Početkom srednje škole počeo je da se bavi skejtbordingom. Budući da je ova aktivnost vizuelno veoma atraktivna, ubrzo je počeo da nosi kameru sa sobom kako bi zabeležio umeće drugara kao i način života njihovog malog društva skejtera. Na tu temu snimio je i montirao nekoliko dinamičnih dokumentarnih kratkih filmova.
Nakon završene srednje škole zaposlio se u lokalnoj televiziji "City" u kojoj je radio 18 meseci. U tom periodu je pokrivao kulturna dešavanja na teritoriji Subotice. Između ostalog, snimao je emisije koje se bave umetnošću i stvaraocima na lokalnom nivou i šire, emisije poput „Likovni tragovi“ i „Opušteno“ za autora Mileta Tasića. Ovo je bila odlična prilika da zaradi za fakultet i stekne potrebno znanje i iskustvo za prijemni ispit na Akademiji umetnosti.
Godine 2012. upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Kamera. Za vreme studiranja bio je angažovan na više projekata na teritoriji Novog Sada i Subotice. Bio je asistent kamere na setu filma „Dah vetra“, snimao je i promotivne/dokumentarne filmove za firmu „21Rope“. Radio je kao snimatelj za "Zoom media" na festivalu "Exit", sarađivao je i sa subotičkom "Dinovizijom". Snimio je dokumentarni/igrani/obrazovni film “Naša prava” u Vukovaru i dokumentarni film o internacionalnom kampu udruženja celijakličara u Sremskoj Mitrovici. Osim kamere bavi se montažom i fotografijom. Održao je izložbu fotografija u "Studiju 11" u Subotici u martu 2013. godine.

Aleksandar Topić je rođen 1991. godine u Prištini. Završio je Politehničku školu u Subotici 2010. godine na smeru Tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda. Tokom školovanja aktivno je učestvovao u kreiranju školskih novina. Volontirao je u Modernoj galeriji Likovni susret za vreme leta 2010. godine. Trenutno je na drugoj godini studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer Grafičke komunikacije.
Osvojio je mnoge međunarodne i domaće nagrade iz oblasti likovne umetnosti.
Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom i fotografijom. Hobiji su mu grafika, dizajniranje majica i bedževa. Dobitnik je mnogih nagrada. Najprestižnija je nagrada za dizajn plakata za muški Hugo Boss plakat. To je nagrada koja je dodeljena za 10 radova u čitavom svetu, a on predstavlja Srbiju. Tema plakata je bila "Holidays". Isti plakat bio je proglašen potom za jedan od 100 najboljih dizajna za 2009. godinu, te je publikovan u knjizi "Top 100 designs of the year" gde je pored njegovog imena Subotica bila locirana kao mesto odakle dolazi. Uspeh je ponovio i u 2010. godini, zadatak je ponovo bio plakat, ali ovoga puta na temu "15". Dobitnik je Republičke nagrade za dizajn plakata protiv nasilja u školama gde je osvojio treće mesto. Na projektu KULTURIZAM zadatak je bio predstaviti Vojvodinu kroz fotografiju i tu je kao i ostalih 8 nagrađenih, dobio ličnu razglednicu u tiražu od 1000 komada koja se delila na kulturnim dešavanjima i u subotičkim lokalima i prodavnicama. Poslednja nagrada je za tekst i ilustraciju na temu "Uniforma" u organizaciji Fondacije FOKUS iz Subotice i časopisa Karton. Za BOŠ – Beogradsku Otvorenu Školu i sajt Mingl.org dizajnirao je dve publikacije: Vodič za roditelje "Bezbedno na internetu" i "Neki novi novinari – Vodič kroz svet medija i novinarstva". Fotografije su mu objavljivane u časopisu "ReFoto", a ilustracije u časopisu "TRIP".
U 2011. godini je učestvovao na radionici "A3format" i na radionici "Age-ing" na kojoj je inspiracija bio život starih ljudi u gerontološkim centrima u Srbiji, a čija će publikacija biti objavljena uz izložbu 16. decembra 2013. godine u Novom Sadu. Sarađivao je na sajtu Wannabe na dizajnu editorijala koji se objavljuju na ovom portalu.
U 2011. godini kreira brend PINJUNKY. PINJUNKY predstavlja kolekcije bedževa inspirisane ilustracijama, fotografijom, svakodnevnim događajima...

Izložbe i dostignuća:
2011 – Kolekcija bedževa za BOŠ – 3 kompleta pod nazivom Doodle
2011 – 5 kolekcija PINJUNKY bedževa, saradnja sa Srđanom Šveljom i Mirom Mišljenom > Facebook.com/PINJUNKY
2012 - Editorijal za sajt urbanlook.com – grafika i grafički dizajn na fotografijama gde su predstavljeni modeli agencije Orea, Novi Sad
2012 – lansiran brend BowTie Collection i prva kolekcija leptir mašni
2012 – grupna izložba studenata Akademije umetnosti, predmet Fotografija
2012 – 4 nove kolekcije PINJUNKY bedževa
2012 – brending i ilustracije za "Pride 2012"
2012 – učestvovanje na projektu "Paper Girl BG"
2012 – učestvovanje u dizajniranju majice LOVE, za projekat "Pride 2012"
2012 – Kolekcija bedževa za projekat "HAKATON"
2012 – saradnja na sajtu UrbanLook.info, grafičko oblikovanje naslovnih fotografija editorijala
2013 - nastavak saradnji na dosadašnjim projektima


Čaba Lalić je rođen 1989. godine u Subotici. Već od malih nogu je bio zainteresovan za crtanje. Karijeru je počeo kao mladi karikaturista, radovima objavljenim u novinama "Hét Nap" i "Magyar Szó". Ubrzo postaje član umetničke radionice ‘’Studio Bravo’’. Zahvaljujući mentorkinji Emiliji Grubanov Martinek učestvuje i postiže rezultate na raznim konkursima u Mađarskoj, Portugaliji. Sa 15 godina svojim radom predstavlja našu zemlju na međunarodnim likovnim takmičenjima u Ženevi, Tunisu, Samoi, Kongou, Njujorku.
Tokom školovanja u srednjoj Politehničkoj školi za Tehničara grafičke pripreme, učio je zanat i prisustvovao na raznim takmičenjima i projektima, kao što je Kioskov foto projekat ‘’Communication II’’ i Republičko takmičenje grafičkih škola, gde je postigao dobre rezultate. Član je umetničke radionice ’’Medijala’’ i učenik slikara i likovnog pedagoga Gorana Vuletića.
Trenutno je student treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu na smeru Grafičke komunikacije. Prvu samostalnu izložbu u oblasti crteža je imao 2013. godine u kafeu Grunf u Subotici. U oblasti dizajna, izlagao je na Svetskom bijenalu studentskih plakata u Novom Sadu.

Isidora Prokić je rođena 1992. godine u Subotici. Kao mala je mnogo volela da crta i kreativno se izražava na mnoge načine. Još u obdaništu je vaspitačica primetila njene afinitete ka likovnoj umetnosti te ju je prijavljivala na razne likovne radionice i konkurse. Na tim konkursima je osvajala brojne nagrade, kao što je prvo mesto u Evropi i drugo mesto u svetu. Kada je krenula u osnovnu školu, nastavila je da crta i išla je u školice crtanja, ali kako su došle veće obaveze vezane za školu, više nije imala vremena za to. Obaveze su rasle kada je krenula u Gimnaziju. Pored mnogobrojnih i zahtevnih predmeta nije nalazila vremena za ozbiljnije posvećivanje vanškolskim aktivnostima, tj. crtanju i nadograđivanju znanja u ovoj oblasti. Kada je u trećem razredu počela da razmišlja o fakultetu, znala je šta zaista želi. Položila je prijemni na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2012. godine i sada završava prvu godinu studija.