5. 11, 19.30 - PREDSTAVLJAMO JAPANSKU POP KULTURU: RADIONICA MANGA STRIPA

Share


U utorak, 5. novembra 2013. godine sa početkom u 19.30 sati održano je veče predstavljanja japanske pop kulture. Tokom večeri predstavnici Društva Sakurabana iz Beograda održali su predavanje o japanskoj pop kulturi, radionicu manga stripa i projekciju japanskih anime filmova. Ulaz je slobodan.
Predavanje je održao predsednik Društva Sakurabana Bojan Vukadinović koji je publiku upoznao sa japanskom likovnom umetnošću i pravcima,  počecima i razvojem manga stripova u Japanu, kao i o savremenom manga stripu u Srbiji, Japanu i u svetu.
Radionicu manga stripa je održala Mina Petrović, instruktor u manga školi, koja je zainteresovanima pokazala osnove crtanja manga stripova.

U okviru projekcije anime filmova prikazana su četiri kratka filma iz projekta Anime Mirai.  Anime Mirai je projekat započet 2010. godine u Japanu koji za cilj ima promociju mladih japanskih animatora. Vlada je izdvojila određene fondove i u saradnji sa nekim od najpoznatijih studija za animaciju omogućila mladim autorima da naprave po jedan kratak film u trajanju od po 24 minuta gde je trebalo da pokažu svoje umeće.
Filmovi koji su prikazani:

Arve Rezzle: Kikaijikake no Yousei-tachi  (Arve Rezle: Mehaničke vile) je jedini Anime Mirai film koji nije nastao prema originalnom scenariju, već po romanu Jua Jamagućija. Priča zapravo predstavlja sajberpank bajku, u kojoj pratimo dečaka koji se bori da povrati dušu svoje mlađe sestre, nestalu u virtuelnom prostoru.

Ryo (Rjo) je kratka priča o dečaku koji je prilikom napada na Japan ostao bez oca i završava u internatu za obuku vojnika. Igrom slučaja pod svoju zaštitu prima ga Rjoma koji ga prihvata kao sina. Šogunat ubrzo vraća vlast caru i sve ono za šta se Rjoma borio propada.

Little Witch Academia (Škola za male veštice) je do sada apsolutno najuspešniji film koji je Anime Mirai projekat izbacio. Filmić je postao čak toliko popularan da su na Kickstarteru u rekordnom roku sakupljeni novci da se animira druga epizoda (a možda čak i čitava serija).  

Wasurenagumo je priča o prodavcu antikvarnih knjiga koji za misterioznu mušteriju nabavlja redak stari svitak na kome je zabeležena legenda o pauku koji je zamalo sravnio Edo sa zemljom. Nedugo potom, neobičan pauk će ušetati i u njegov život.
Društvo Sakurabana je osnovano od strane ljubitelja anime, mange, japanske muzike, filma i kulture uopšte i započeo je rad 2007. godine u saradnji sa Domom omladine Beograda, gde se redovno svakog petka okupljaju članovi društva, kao i svi oni koje zanima Sakurabana. S obzirom da u Srbiji već postoji Društvo srpsko-japanskog prijateljstva koje se bavi tradicionalnom kulturom, cilj Društva Sakurabana je da domaću javnost upozna i sa modernim Japanom. Aktivnosti Društva su stoga usmerene na promociju
jаpаnske populаrne kulture, prevаshodno stripa i аnimаcije, jаpаnske mode, igrаnog filma, muzike, video igara. Društvo jednom godišnje orgаnizuje i konvenciju „Jаpаnizаm“ u Beogradu, koja ima za cilj dа postаne trаdionаlni dogаđаj gde se okupljаju i upoznаju ljubitelji japanske popularne kulture. Društvo Sakurabana, osim japanske, promoviše i populаrne kulture drugih аzijskih zemаljа koje su srodne japanskoj, kao što su strip, аnimаcijа Kine, Koreje, Tаjvаnа i drugih zemаljа Azije. Društvo populariše i  kulturu igrаnjа društvenih igаrа, te predstavlja neke od nаjpopulаrnijih društvenih igаrа člаnovimа društvа.  Takođe propаgirа tolerаnciju i jednаkost među mlаdimа i omogućаvа mlаdimа koji ne mogu dа se uklope u šаblone populаrne kulture u Srbiji, dа se upoznаju sа аlternаtivnom svetskom kulturom.