6.11, 18.00 i 19.30 - IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA: MAJA JOVANOVIĆ MAJOLINICA - TRENUCI ODSKAKANJA

Share


Moderna galerija "Likovni susret" Subotica i Fondacija "Danilo Kiš" predstavili su likovne radove akademske slikarke Maje Jovanović Majolinice pod nazivom "Trenuci odskakanja". Izložba je bila otvorena u sredu, 6. novembra 2013. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Moderne galerije "Likovni susret" (slike) i u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište" (crteži). Na otvaranju izložbe su govorili Miroslav Jovančić, kustos i Sirbik Attila, pisac i urednik časopisa Symposion.


Trenuci odskakanja

Uz slike Maje Majolinice

Pod Majinim rukama rađaju se svetovi koji kao da uviru jedni u druge. A šta se u stvari događa kada isprepletemo dva ili više „svetova“: svet čoveka i mašina, ženski i muški princip, dinamizam, trenutak otrgnut iz pokreta i neku konstantnu, nepokretnu težinu. I namerno nisam stavio upitnik na kraj rečenice, jer upitnik sam po sebi sadrži skriveni svet odgovora, onu napetost, ponekad neurotičnu vibraciju, energiju koja izvire iz dubine, sve ono što Majine slike nose u sebi. I to ne na razini izrečenog i predstavljenog, nego upravo u sferi naslućenog, skrivenog u lavirintu asocijativnih dimenzija.

Na prvi pogled se stiče utisak da se Maja odrazila od sveta dečijih crteža, ili da tačnije formulišem, od sveta bajki, u mnogim slučajevima stvarajući na svojim slikama grotesknu, a istovremeno duboko ljudsku atmosferu. I upravo u već pomenutom odskakanju, u odvajanju treba da tražimo jedinstvenu složenost Majinog likovnog izraza. Tu i tamo je svoje priče protkala sistemom izostavljanja ili upućivanja, pripovedajući o trenucima koji se dešavaju upravo nakon ili tokom odskakanja, njene slike takoreći u svakom slučaju mogu da se tumače ili da se prihvate kao narativna vizuelnost.

Sirbik Attila