8. 11, 20.00 - PUTOPISNO PREDAVANJE: OD BANGKOKA DO ČANG MAIJA – PUTOVANJE KROZ PROŠLOST TAJLANDA

Share


U petak, 8. novembra 2013. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište" održano je putopisno predavanje pod nazivom Od Bangkoka do Čang Maija – putovanje kroz prošlost Tajlanda. Predavanje je održao svetski putnik i istoričar Mirko Grlica.

 

Tajland je kraljevina u jugoistočnoj Aziji, dovoljno udaljena da bi bila malo poznata na ovim prostorima. Putovanje iz Bangkoka na sever predstavlja avanturu u sve dalju i dalju prošlost ove prelepe zemlje. Ako se start u prestonici poistoveti sa današnjim vremenom, prolazeći kroz Ajutaju, Lopburi, Picanulok, Sukotaj i Čang Mai, stiže se u Čang Rai, prestonicu iz 13. veka. Predavanjem i filmskim zapisom biće dočarani gostoljubivi ljudi i neobična civilizacija koju su stvorili.

"Jedna od latinskih sentenci koja je još za vreme gimnazijskih dana našla pogodno tlo u mojoj glavi je i ona - 'Navigare necesse est...'  U skladu s njom poslednjih dvadesetak godina putujem. Nisu to avanturistička i istraživačka putovanja na kakva je išao Oskar Vojnić, već obična turistička putovanja koja pomažu da se čovek svake godine resetuje, da ga zapahne dašak nedostajuće slobode, da se restartuje..."
Mirko Grlica, istoričar