22. novembar, 20.00 - JAVNA RADIONICA: PORTAL ZA MLADE PET PLUS

Share


U petak, 22. novembra 2013. godine u Omladinskom klubu "Skladište" održana je Javna novinarska radionica za mlade u okviru predstavljanja web portala za mlade PET PLUS.
Subotički web portal za mlade PET PLUS (www.petplus.rs), jedini u Vojvodini, poseban je po tome što tekstove pišu i uređuju sami učenici iz svih subotičkih srednjih škola.

U poplavi žute štampe, posebno one namenjene školarcima, o razvodima poznatih i silikonskim usnama, pokrenut je portal koji promoviše drugačije kulturne vrednosti i životne obrasce. Veličaju se humanost, uspeh, upornost i drugarstvo.
Napravljen je portal koji piše o gradu Subotici, o novostima u srednjim školama, o vrednim i uspešnim učenicima i profesorima, o kulturnoj ponudi grada, o problemima koje imaju učenici. O upisima i prvim ljubavima, o medaljama i prvim bubuljicama.
Glavni cilj projekta PET PLUS je da se kroz seriju kreativnih radionica, stručnih predavanja i terenskih aktivnosti učenici srednjih škola iz Subotice obuče, ohrabre i savladaju veštinu pravljenja informativnog web portala. Generalni cilj projekta je da se u učenicima prepozna i odneguje talenat budućih studenata novinarstva, budućih novinara, urednika, publicista, izdavača...
Javna novinarska radionica za mlade predstavila je svim zainteresovanima za novinarstvo celokupan proces izrade jednog web portala, od osmišljavanja pitanja za intervju ili anketu, preko njihove realizacije, fotografisanja, lektorisanja, do uređivanja tekstova i fotografija, njihovog postavljanja na portal PET PLUS, te praćenja povratnih informacija korisnika portala i statističkog porasta posećenosti tekstova na sajtu Google Analytics i Facebook mreži.
Organizatori su web portal za mlade PET PLUS, Kancelarija za mlade Grada Subotice i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš".

{webgallery}