2. mart, 20.00 - JAVNI ČAS POZORIŠNE RADIONICE NA SRPSKOM JEZIKU

Share


Nakon pet meseci rada mladi glumci koji su se dva puta nedeljno okupljali na Pozorišnoj radionici na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ premijerno su se predstavili subotičkoj publici Javnim časom koji je bio održan u nedelju, 2. marta 2014. godine u njihovoj glumačkoj učionici u Omladinskom klubu „Skladište“

 

Javni čas je bio jednočasovna prezentacija petomesečnog rada Pozorišne radionice. Sastojao se od kratkih etida koje su rezultat rada na  najosnovnijim glumačkim  vežbama: fizička  radnja, govorna radnja, scenske borbe, scenski pokret, improvizacija... Na Javnom času se predstavilo šesnaest talentovanih polaznika: Jelena Cvijan, Siniša Stjepanović, Sara Arbutina, Dušan Mihailović, Aleksandra Matković, Darko Ćakić, Milica Tepavac, Srđan Olman, Mina Caušević, Oliver Blesak, Milica Maravić, Dejan Prćić, Teodora Đurić, Demijan Palančai, Danijela Pinterić i Nenad Orkić.

Radionicu na srpskom jeziku vodi glumac Narodnog pozorišta u Subotici Vladimir Grbić, koji radioničarima otkriva tajne glumačkog zanata kroz program rada sačinjen po uzoru na programe glumačkih akademija. Nakon audicije u septembru prošle godine primljeno je bilo šesnaest talentovanih mladih ljudi. Radionice su besplatne i namenjene onima koji svoje slobodno vreme žele da iskoriste kvalitetno, učeći i radeći na sebi. Polaznicima je omogućen i besplatan ulaz na predstave Narodnog pozorišta Subotice.
Prema uzoru na osnovno načelo ili počelo svega u glumi, vežbu, mladi glumci su tokom petomesečnog rada vežbajući oslobađali svoje telo kroz igru, opuštanje i uklanjanje tenzija, radili su na svom govoru, pokretu, glasu, koncentraciji, pamćenju i osluškivali svoje emocije i volju. Izuzev rada na sebi, polaznici razvijaju timski duh, pripadanje i ponašanje u grupi, kao i dobru komunikaciju - elemente koji su neophodni za svaki zdrav, lak i plodan glumački stvaralački proces.