26. mart, 19.30 - MLADI AUTORI U SKLADIŠTU: DUŠAN VEJNOVIĆ, SRĐAN SRDIĆ

Share


Fondacija "Danilo Kiš" pokrenula je ciklus pod nazivom "Mladi autori u Skladištu", sa namerom da subotičkoj publici predstavi mlade i talentovane autore iz zemlje i regiona.
U sredu, 26. marta 2014. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 19.30,  predstavila su se dva mlada i perspektivna pisca Dušan Vejnović i Srđan Srdić. Moderator je bila Marija Ilić, diplomirana filološkinja (masterka) za književnost i srpski jezik.


Dušan Vejnović je rođen 1981. godine u Somboru. Piše poeziju i prozu. Za prvu zbirku pripovedaka "Tvrdoglave beline" dobio je nagradu „Đura Đukanov”. Po zanimanju je psiholog. Živi u Novom Sadu.

Iz recenzije Vladimira Arsenića:
"Protekle, 2013. objavljena je zbirka pesama Dušana Vejnovića 'Posebne potrebe' i već samim naslovom izazvala pažnju. Naime, poznato je da se ova sintagma koristi u sferi socijalnog rada, ali pesnik je odatle izvlači i prebacuje, ako je tako moguće reći, na veliki ekran. Pogađate, svi građani imaju posebne potrebe, svi smo osujećeni, onemogućeni, obespravljeni, uniženi i progonjeni. Jednom kada je zavladao sistem oličen u noćnim morama u kojima glavne uloge glume srpski političari, svet je počeo da liči na danse macabre, na ples smrti u kojem je posebna potreba sam život."


Srđan Srdić, mlada zvezda srpske književnosti i miljenik kritičara, rođen je 1977. godine u Kikindi, gde je bio urednik prestižnog festivala kratke priče “Kikinda short”, a diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon uspešnog i hvaljenog romana “Mrtvo polje” objavljenog 2010. godine, prošle je godine objavljena njegova zbirka priča “Espirando”. Naslov zbirke predstavlja muzički termin koji označava odumiranje, i objedinjuje devet priča od kojih se svaka, na svoj način bavi temom smrti. Priče koje nisu za svakoga, jer traže značajniji čitateljski angažman, osvojile su brojne nagrade, a cela je zbirka osvojila i književnu nagradu “Biljana Jovanović” koju dodeljuje Srpsko književno društvo. Osvojio je i književnu stipendiju Fonda “Borislav Pekić”.