Share


OLEG TOMIĆ: "FRANCUSKI KALENDAR"

U subotu, 3. februara 2007 , promovisana je nova knjiga subotičkog spisatelja Olega Tomića -- "Francuski kalendar" u izdanju zrenjaninske Agore.

 


Promociju je vodio Nenad Šaponja, književni kritičar iz Novog Sada, a osim autora govorio je i Slobodan Vladušić, književni kritičar iz Subotice. Promocija je  održana u "Yu Festu". Promocija knjige "Francuski kalendar"  održana je u sklopu FOKUS ciklusa književnih večeri pod naslovom "Urbani kauboji u Subotici".


(Iz štampe)

"FRANCUSKI KALENDAR" -- NOVA KNJIGA NAŠEG SUGRAĐANINA OLEGA TOMIĆA

U KOJOJ FAZI JE SVET?

U Kafe-galeriji "YU FEST", u subotu, 3. februara, u organizaciji Fondacije "Fokus", promovisan je novi roman subotičkog književnika Olega Tomića "Francuski kalendar", u izdanju zrenjaninske "Agore". Ovu tajanstvenu knjigu (kako je definišu kritičari), počinje 1792. godine kada tajanstveni emigrant stupa na tlo Engleske. Čuveni predavač sa Sorbone Petris Malerb, u svom prtljagu nosi strašnu tajnu... "Ovo je početak uznemirujuće povesti koja traje već stotinama godina i odnosi se na okolnosti nestanka jedne knjige koja nosi pečat budućeg kalendara Francuske. Putujući od ruke do ruke, menjajući imena i autore, prolazeći kroz niz sudbina, ona je ustvari poruka koja se razotkriva u samo predvečerje Francuske revolucije".

-- Francuski kalendar je kalendar koji je nakon Francuske revolucije zakonski stupio na snagu 22. 9. 1792. godine. To je istorijska činjenica. Kalendar koji mi poznajemo kao naš, oni su u revolucionarnom, koliko zanosu toliko i ludilu, skinuli i bacili na smetlište istorije i rekli da od ovog trenutka počinje nulta godina za Francusku. Glavni junak Petris Malerb je istorijska ličnost, ali sam mu dodao izvesne komponente. On je imao čast da i priliku da prvi vidi šta je to, kako izgleda taj kalendar, kakvi su nazivi meseca, dana... -- objašnjava Oleg, naglašavajući da nije sveznajući pripovedač, ali "znam da to što se dešavalo u svakom slučaju ima svoje posledice do današnjeg vremena":

-- Mogu navesti tekst znamenitog talijanskog filozofa Benadeta Kročea koji je rekao da su se posledice Francuske revolucije osetile u čitavoj Evropi i mnogo posle revolucije ona se od toga nije mogla oporaviti. Ključna stvar koja se i dan danas oseća kao direktna posledica Francuske revolucije je nacionalizam. Francuska revolucija je iznedrila nacionalizam, i to ne bilo kakav. Taj nacioanalizam je doprineo rušenju nekih univerzalnih vrednosti koje su do tada postojale. Cela stvar se svodi na to da je svet došao u fazu u kojoj se i neke najsloženije stvari pokušavaju svesti na sažete formule, definicije. Jedan temelj na kojem su počivale univerzalne vrednosti je naprosto urušen.

Olegu Tomiću ovo nije prvi roman. Nakon knjige poezije "7 iza vilice", priča objedinjenih u knjizi "Orso Negru", kratkog romana "Inkognito" i četvrtog "Out of the Blue" (u slobodnom prevodu "Grom iz vedra neba"), ovo je njegova peta knjiga. Oleg je iz Hrvatske u Suboticu došao pre 16 godina, studirao je komparativnu književnost i filozofiju, a danas radi kao akviziter za "Lagunu", jednu od najsprestižnijih izdavačkih kuća u Srbiji. Kaže da na popularnim sajmovima knjiga "Ex libris" u Subotici, koje organizuje preduzeće "Telos", ima savetodavnu ulogu. Dodajemo -- i nešto više od toga, jer, između ostalih, on stoji iza brojnih susreta čitalaca i stranih i domaćih pisaca upriličenih u "Festu".

Promociju "Francuskog kalendara" vodio je Nenad Šaponja, književni kritičar iz Novog Sada, a osim autora govorio je i Slobodan Vladušić, književni kritičar iz Subotice.

("Subotičke", 9. II 2007, T. M.)